Neobična i genijalna ideja stiže iz Francuske u kojoj je jedan bračni par uzvanicima omogućio da se ispovjede tijekom svadbe, piše Aleteiea.

“Mislim da ponuditi onima koji nisu nužno jako religiozni priliku da se mole, da se ispovjede ili samo da razgovaraju sa svećenikom, može pridonijeti nečemu jako bitnom”, kazao je Alban de Robien mladoženja sa spomenute svadbe objašnjavajući zašto su on i supruga tijekom svečanog pira imali svećenika spremnog da prima pokornike.

Ipak, ova zanimljiva ideja nije došla od mladenaca nego od samog svećenika, vlč. Paul Préauxa koji ih je vjenčao. Mladoženja je kazao kako je vlč. Préaux svoj prijedlog iznio tijekom priprema za sakrament ženidbe, a podupro ga je šaljivom opaskom: „Svećenik zakržlja kada ga se ne koristi“.

Neki su od uzvanika iskoristili mogućnost razgovora sa svećenikom ili ispovijedi, neki su postavljali pitanja, a bilo je ponešto ljutnje, no sve u svemu Alban kaže da se „dogodilo mnogo lijepih stvari“.

Pomoć su na svoj način pružili i dvoje svetaca koji su bili prisutni na duhovan način. Naime, vlč. Paul je u prostor u kojem je ispovijedao ponio relikvije svetih Louisa i Zélie Martin, roditelja Male Terezije od Djeteta Isusa, kao posebne „uzvanike“ na vjenčanje.

Govoreći o svojoj inicijativi ispovijedanja tijekom svadbe, vlč. Paul je kazao da je to nešto što često radi i što donosi velike plodove:

“Rijetkost je imati pristup svećeniku na ovakav način u kontekstu koji je istovremeno inspirativan – jer je to slavlje braka – ali i bolan za neke, ako vjenčanje za njih odražava neuspjeh vlastitog bračnog života. Mislim da je svadba sjajno vrijeme za staviti se na raspolaganje. Često to radim i svaki put vidim neizmjerno otvaranje srca. Postoji nešto što se transformira, milost koja se stvarno širi. Povjerene su mi mnoge situacije patnje i samoće: rastave parova, obiteljski sukobi, razvodi. Moja je uloga svećenika dati im Isusa i dati sebe čim se ukaže prilika”, rekao je.