Oko 400 svećenika Siro-malabarske Crkve koji odbijaju prihvatiti liturgijsku reformu mogli bi uskoro završiti u šizmi. To je upozorenje koje je iznio vlč. Pablo Gefaell profesor Istočnog kanonskog prava na sveučilištu Svetog Križa u Rimu i savjetnik Dikasterija za Istočne Crkve, prenosi Aleteia.

Odvajanje tako velikog broja svećenika od punog zajedništva s Crkvom koje bi stupilo na snagu 25. prosinca, prema Gefaellevim riječima, posljednji se puta dogodilo 1988. šizmom nadbiskupa Marcela Lefebvrea koji je osnovao Svećeničko bratstvo svetog Pija X.

Početkom prosinca, papa Franjo uputio je prilično dramatičnu video poruku vjernicima u Siro-malabarskoj Crkvi koji se odbijaju pokoriti odlukama crkvenih autoriteta po liturgijskim pitanjima.

„U ime Gospodina, za duhovno dobro vaše Crkve, naše Crkve, molim vas da zaliječite ovu pukotinu. To je vaša Crkva, to je naša Crkva. Ponovno uspostavite zajedništvo, ostanite u Katoličkoj Crkvi!”, zavapio je u poruci Franjo, te pozvao svećenike na oprez da ih “vrag ne navede” da se pretvore u “sektu”.

U istoj je poruci Franjo zamolio buntovnike da ne prisiljavaju “nadležnu crkvenu vlast” da ustanovi da su napustili Crkvu jer “više nisu u zajedništvu” sa svojim pastirima i s Papom. Ako bi se to dogodilo, upozorio je Sveti Otac, “uz veliku žalost, uslijedile bi sankcije”.

Već više od trideset godina pripadnici Siro-malabarske Crkve podijeljeni su poglavito oko pitanja bi li svećenik tijekom svete mise trebao biti okrenut prema narodu (ad populum) ili prema svetohraništu (ad orientem). U pozadini spora je s jedne strane želja Vatikana da se Istočne Crkve vrate svojim drevnim tradicijama kako bi se smanjio jaz s pravoslavnim Crkvama, a s druge strane želja dijela svećenika i vjernika da se nastavi latinizacija te da svećenik tijekom mise cijelo vrijeme ostane okrenut licem prema puku.

U želji za razrješenjem spora, 1999. godine Sinoda biskupa Siro-malabarske Crkve donijela je odluku o unificiranju obreda slavlja euharistije u cijeloj Siro-malabarskoj Crkvi. Ukratko, odlučeno je da će svećenik tijekom službe riječi biti okrenut prema narodu, a prema svetohraništu (odnosno istoku) tijekom euharistijske službe.

Međutim, ta se odluka nije zaživjela u praksi jer su je pojedini svećenici i vjernici odbili prihvatiti, posebice nadbiskupija Ernakulam-Angamaly, najveća biskupija u Siro-malabarskoj Crkvi s oko pola milijuna vjernika. Oni unatoč višestrukim intervencijama Vatikana da se poštuje odluka Sinode biskupa ustraju u tome da svećenik tijekom cijele liturgije ostane okrenut prema puku.

Prema tumačenju vlč. Pabla Gefaella Papa je svojom porukom odlučio presjeći višedesetljetni neposluh te dati 25. prosinca kao krajnji rok nakon kojeg buntovnici više neće biti u potpunom zajedništvu s Crkvom.

Iako se ovaj spor tumači kao liturgijski, vlč. Gefaell kaže kako je u prvom redu riječ o “eklezijalnom problemu”. Prema njegovom mišljenju, pobunjeni svećenici “nemaju osjećaj za univerzalnost Crkve”.

Gefaell kaže da oni koji odbijaju autoritet siro-malabarske Sinode i rimske Kurije, podrivaju i autoritet samog Pape, pa ih zato Franjo i upozorava da bi mogli postati “sektom”.

Jedan anonimni izvor za Aleteiu je kazao da neki neposlušni svećenicu kažu da će “slaviti misu prema liturgiji iz 1999., ali samo 25. prosinca, jer Papa [u video poruci] govori samo o Božiću”. Hoće li im to proći saznat ćemo uskoro.