Kritizirajući u razgovoru za list „Repubblica” (izdanje od 24. svibnja) ishitreno traženja krivca za pandemiju koronavirusa, milanski nadbiskup Mario Delpini ocijenio je da će trebati vremena da „zaista razumijemo što se dogodilo”, prenosi Kathpress.

„Ne sviđa mi se ovaj lov na krivce, agresivni glasovi onih koji se smatraju žrtvama. Jasno je da smo platili vrlo visoku cijenu, previše je mrtvih”, kazao je mons. Delpini (68). Istodobno je upozorio da će trebati razumjeti uzroke toga i to temeljitom analizom istražujući cijeli tijek događanja da bi se otkrila djelotvornost poduzetih mjera i širenja zaraze. No, sada je u prvom redu riječ o suosjećanju zbog mnogih preminulih, i zahvalnosti onima koji su nam pomogli, riskirajući vlastito zdravlje i zdravlje svojih obitelji, istaknuo je nadbiskup.

Prva misna slavlja s narodom nakon karantene nalik su na rehabilitaciju nakon neke traume, opisao je milanski nadbiskup svoja iskustva protekloga tjedna. Mise nisu bile „radosni trenuci” kako ih inače doživljavamo kad sve prođe, kada se vjernici okupe, pozdrave, mole i pjevaju. Sada s maskom, propisanom distancom, načinom pričešćivanja – misa kao da je nekako opterećena oprezom. Moramo ponovno naučiti kako slaviti, poručio je mons. Delpini.

Što će se dalje događati u Milanu ovisi o svakom pojedinom građaninu; odlučujuće će biti što je svatko od nas naučio iz ovog iskustva. Grad neće automatski biti bolje ili gore: sve će ovisiti o svakom pojedinom od nas, upozorio je nadbiskup Delpini.