Harvardska škola javnog zdravlja nedavno je objavila istraživanje koje je pokazalo pozitivan utjecaj religije na razvoj mladih, njihovo zdravlje i dobrobit.

Autori istraživanja Tyler J. VanderWeele i Ying Chen analizirali su podatke više od 5000 tinejdžera koje su pratili sve do odrasle dobi, te došli do zaključka kako oni koji su tjedno pohađali vjerske službe i obdržavali dnevnu molitvu imaju sretniji život u dvadesetim godinama i kasnije, odnosno da vjerski odgoj uvelike pomaže adolescentima kroz odrastanje pružajući im unutarnju snagu koja vodi do pozitivnijih ishoda u kasnijem dijelu života.

Konkretnije, djeca koja su imala vjerski odgoj imaju 47% veću vjerojatnost da će imati snažan osjećaj smisla u životu, 18% veću vjerojatnost snažnih doživljaja sreće, 12% manju vjerojatnost da će patiti od depresije, 33% manju vjerojatnost da će konzumirati drogu, 30% manju vjerojatnost da će početi sa spolnim odnosima u ranoj životnoj fazi, 40% manju vjerojatnost da će dobiti spolno prenosivu bolest, 38% veću vjerojatnost da će volontirati za zajednicu I 87% veću vjerojatnost da će imati visok stupanj opraštanja.

U zaključku istraživanja stoji kako su “učinci vjerske zajednice iznimno pozitivni”, te kako “postoje dokazi da je religija bitna odrednica zdravlja tijekom života.”

“Religija daje naputke za osobnu krepost koja pomaže zadržati samokontrolu i razviti negativan stav prema određenim ponašanjima”, stoji također u zaključku.

Istraživači su primijetili i kako “vjerske skupine mladih mogu biti važan izvor društvene podrške i modela odrastanja, koji mogu izvršiti izravan utjecaj na odabire ponašanja. Vjerske zajednice mogu povezati adolescente s mrežama i resursima u široj zajednici.”

Ivo Džeba | Bitno.net