Društvena mreža Facebook blokirala je na 24 sata nekoliko desetaka katoličkih stranica, potom ih vratila na mrežu te cijeli incident objasnila kao tehnički kvar u svom mehanizmu za otkrivanje spama (neželjenog, lažnog sadržaja kojim se reklamiraju neki proizvodi).

Kako piše The Catholic Herald, zabranom koja je trajala tijekom ponedjeljka i utorka bilo je pogođeno nekoliko desetaka Facebook stranica. Četiri stranice su na engleskom jeziku, a ostale na portugalskom jer su im sjedišta u Brazilu.

Među stranicama koje su bile zabranjene, one najpopularnije, s najvećim brojem pratitelja bile su Father Rocky, Papa Francisco Brazil i Catholic and Proud. Njihovi pratitelji broje se u milijunima.

Niti jedan od vlasnika stranica nije bio obaviješten o blokiranju ili ponovnom vraćanju stranice, nego su o tome saznali nakon provjere na internetu.

Carlos Renê, vlasnik brazilske stranice, ispričao je kako je jedina obavijest koju je dobio bila ona od Facebooka kako mu stranica “nije objavljena” te da se može žaliti na tu odluku, što je i učinio.

Iz Facebooka su jučer poslali priopćenje u kojem su se ispričali i cijeli incident objasnili “kvarom u mehanizmu za otkrivanje spamova”. Kako piše stranica ChurchPop, koja je prva otkrila blokiranje katoličkog sadržaja, Facebook se ispričao i predstavnicima Brazilske biskupske konferencije, imajući u vidu da je najveći broj stranica bio iz Brazila.

ChurchPop, koji je napisao kako je blokiranih stranica bilo nekoliko desetaka i to na tri jezika (engleski, portugalski i španjolski), ukazao je na nelogičnost pojašnjenja iz Facebooka.

“Da je riječ o običnoj pogrešci onda bi njezine posljedice osjetile tisuće različitih stranica, a ne samo katoličke”, piše ta stranica koja cijeli incident objašnjava ili kao rezultat smišljene antikatoličke kampanje nekih korisnika Facebooka koji su te stranice prijavljivali kao “spam” ili kao hir nekoga od zaposlenika Facebooka s antikatoličkim raspoloženjem.

“Kako bilo, svakako ne možemo reći da ovaj incident ukazuje na novu politiku Facebooka prema katoličkim stranicama. To izgleda nevjerojatno”, zaključuju na ChurchPopu.

Goran Andrijanić | Bitno.net