Sveučilišna bolnica u Krakovu izvijestila je kako je u njoj rođena djevojčica 56 dana nakon što je njezina majka doživjela moždanu smrt zbog jakog udara, izvijestili su poljski mediji.

Prije nekoga vremena u odjel intenzivne terapije bolnice primljena je 20-godišnja Krakovljanka koja je doživjela tešku moždanu kap zbog čega je nastala smrt mozga.

Žena je bila u 20. tjednu trudnoće, a otac djeteta i obitelj majke željeli su da dijete dođe na svijet.

Od 20. do 27. tjedna trudnoća je bila održavana umjetnim hranjenjem i dijalizom te priključivanjem majke na respirator. Razvoj djeteta praćen je preko ultrazvuka i liječnički tim je naposljetku odlučio napraviti carski rez u 27. tjednu.

Djevojčica je tada težila 1,2 kg i imala je nedovoljno razvijenu muskulaturu i dišni sustav. To je bilo u veljači. Idućih šest mjeseci ležala je u inkubatoru, priključena na aparate.

Sada je puštena kući s 3 kilograma težine, a liječnici su naglasili kako joj predstoji proces rehabilitacije uobičajen za nedonoščad.

Kako je izvijestila Poljska informativna agencija, ovo nije prvi put u Poljskoj da liječnici održavaju trudnoću u slučajevima kada je majka preživjela moždanu smrt.

Nedavno su mediji izvijestili o sličnom slučaju u Češkoj kada je dijete rođeno 117 dana nakon moždane smrti svoje majke.

Goran Andrijanić | Bitno.net