Djelo sv. djetinjstva je u svibnju 1843. u Francuskoj osnovao Charles de Forbin-Janson, biskup Nancyja. Pitao se kako spasiti kinesku djecu, koja su zbog siromaštva i neznanja svojih roditelja bila prepuštana umiranju od gladi, i to bez sakramenta krštenja. Shvatio je da nitko neće bolje razumjeti potrebe djece od same djece. Želio je uključiti djecu u misijsko djelovanje jer je vjerovao da djeca u Crkvi trebaju imati svoj glas i mogu dati puno kao misionari. Ideja je bila da djeca mjesečno doniraju 1 novčić za pomoć vršnjacima u dalekim zemljama te svakodnevno izmole Zdravo Marijo za svoje vršnjake.

Tijekom 180 godina veliko je dječje srce izmolilo milosti samo Bogu znane, ali i izgradilo u misijskim zemljama mnogo vrtića, škola, ambulanta, bolnica… Djeca u zajednicama, sirotištima, kućama za djecu s posebnim potrebama, izbjeglice, beskućnici, pomažu se iz ovih izvora.

Sve ovo je moguće dobrotom djece koja sudjeluju u Djelu sv. djetinjstva i tako pokazuju svoju ljubav prema Isusu i drugoj djeci. Djelo svetog djetinjstva ima zadaću učiti kako drugima pomoći i kod djece buditi opću misijsku svijest kako svoju vjeru i materijalna dobra trebaju dijeliti s djecom iz ugroženih područja svijeta.

Naš misionar u Zambiji, don Ivica Kordić, poslao je fotografije uz poruku da je njegova župa iz fonda Djela sv. djetinjstva primila sredstva za potrebe djece u župi. Tim sredstvima omogućeno je proteklih mjeseci okupljanje na stotine djece diljem župe. Okupljanja su jednodnevna ili višednevna. U sklopu okupljanja održavale su se razne radionice i aktivnosti koje pomažu u rastu djece u vjeri i zajedništvu. Vrijeme je bilo ispunjeno pjesmom, igrama, molitvom, poukama i slavljenjem svete mise.

Takvo trodnevno okupljanje održavalo se nedavno u središtu njihove župe. Djeca iz ovog centra i susjednih bližih centara okupljena su pod vodstvom animatora. Na ovom okupljanju djecu se upućuje u bolje upoznavanje s Biblijom, u bolje upoznavanje pojedinih svetaca te u važnost svakodnevne molitve. Sve je to protkano pjesmom, zabavom i raznim igrama.

Ovakva okupljanja koja će se nastaviti tijekom čitave godine donose višestruku korist. Djeca se upućuju u život kršćanske zajednice i upoznaje ih se s istinama vjere. Njihovi animatori produbljuju svoju vjeru, a kršćanska zajednica je zadužena za brigu o djeci i pripremaju obroke. Tako se kršćanska zajednica učvršćuje u vjeri i jača u zajedništvu koje je temelj crkve.

Don Kordić poručuje da su zahvalni svoj djeci svijeta koja sudjeluju u Djelu sv. djetinjstva i na taj način omogućuju rast u vjeri i zajedništvu mnogima u misijskim zemljama. Plodovi Djela sv. djetinjstva živo se osjećaju ovdje u novoosnovanoj sv. Petra i Pavla, u biskupiji Mongu, u Zapadnoj provinciji Zambije.

Djeca cijelog svijeta pokušavaju na različite načine pomoći i olakšati život svojim vršnjacima u misijama, a na taj način i pomažu u širenju Radosne vijesti. Neka nam ovo bude poticaj i nadahnuće da se nikada ne umorimo činiti dobro, a sve na veću slavu Božju!

Želite li pomoći novčanim donacijama za djecu u misijskim zemljama možete prema navedenim podatcima: IBAN: HR6323600001101542876, Svrha: Djelo sv. djetinjstva, SWIFT: ZABAHR2X.

Posjetite www.misije.hr i pratite aktivnosti Nacionalnog misijskog ureda na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR ili www.instagram.com/misije.hr. Za dodatne informacije kontaktirajte Nacionalni misijski ured u Zagrebu: 01/5635-055; e-mail: missio.croatia@misije.hr