Španjolska benediktinka Teresa Forcades, o kojoj su već oduševljeno pisali liberalni mediji opisujući je kao “časnu sestru-revolucionarku” zbog njezinih stavova prema spolnom moralu, pobačaju i kapitalizmu, u svom je zadnjem istupu u španjolskom on-line magazinu Pikara ponovno zakoračila u područje potpunog negiranja nauka Crkve kojoj pripada.

Tako je na pitanje o svom odnosu prema zabrani abortusa, kako prenosi poljska katolička stranica Fronda, redovnica odgovorila:

“Mislim da je to evidentno kršenje prava žene na samoodređenje kada država traži od nje da postane majkom… Smatram da trudnica koja nije željela imati dijete ili je silovana i dalje može tu trudnoću doživjeti kao nešto pozitivno. Ipak, podupirem legalni abortus sve dok je plod u takvom stanju da se ne može sam održati na životu. Može postojati majka za koju ima smisla roditi dijete i s teškom bolešću. Ja mislim da je svaka osoba slika Boga i željela bih da svijet prihvati takvo dijete. Ipak, to je ono u što ja vjerujem i ne mogu reći drugoj ženi: Želim da te država natjera na ono što ja smatram ispravnim”, izjavila je redovnica i tako moralnu kategoriju nepovredivosti ljudskog života svrstala u područje etičkih špekulacija i subjektivnog doživljaja.

Na pitanje o homoseksualcima sestra Forcades je odgovorila:

“Mislim da je homoseksualna ljubav nešto što Crkva može doista razumjeti: Nema tu rađanja djece, ali jest intimnost otvorena prema međuljudskom odnosu koja poštuje integralnost drugog čovjeka. Dvoje ljudi koji se vole i poštuju daju svjedočanstvo. To je sakrament, vidljivi znak Božje ljubavi, kao krštenje”, ponudila je svoje shvaćanje gay odnosa benediktinka iz Katalonije.

Forcades je obraćenica, odrasla u ateističkoj španjolskoj obitelji. Redovničke zavjete je položila 1997., a mediji su dosad uglavnom pisali o njoj zbog njezina zagovaranja neovisnosti Katalonije i žestoke kritike korporativnog kapitalizma. Istodobno, napominjalo se i kako se suprotstavlja crkvenom nauku o pobačaju. Tadašnji prefekt Kongregacije za institucije posvećenog života kardinal Franc Rode je 2009. tražio od nje da javno očituje vjernost Crkvenom nauku. Ona je tada napisala otvoreno pismo u kojem je ponovila vjernost magisteriju, ali i da i dalje smatra da je pravo žene na samoodređenje po važnosti jednako onome pravu na život nerođenog djeteta, te da će nastaviti o tome govoriti u javnosti. Što, kako vidimo, i čini. Njezina stajališta o abortusu iznesena u ovom razgovoru nisu ništa novoga, ali ona o homoseksualcima jesu.

G. An. | Bitno.net