Možda ne znate njegovo ime, ali čak i ako toga niste svjesni, vjerojatno ste već čuli za njega. Ako ste zaljubljenik u književnost i čitali ste Jadnike Victora Hugoa ili ako ste gledali bilo koju ekranizaciju ili scensku adaptaciju Hugoova romana, sjetit ćete se biskupa Myriela. On je ljubazan, siromašan i milosrdan prelat koji je otvorio vrata zloglasnom Jeanu Valjeanu po povratku iz kaznene kolonije.

Ovaj lik temelji se na stvarnoj osobi. Njegovo ime je biskup Charles-François-Melchior Bienvenu de Miollis i uskoro bi mogao biti proglašen blaženim! Na kraju plenarne skupštine Biskupske konferencije Francuske, koja je završila u Lourdesu 8. studenoga, izglasano je otvaranje kauze za njegovu beatifikaciju, prenosi Aleteia.

Rođen 19. lipnja 1753. u Aix-en-Provenceu (blizu Marseillea), Bienvenu de Miollis zaređen je za svećenika u Carpentrasu 1777. u dobi od 24 godine. Kao svećenik je služio u Brignolesu i u rodnom mjestu, gdje je na sebe preuzeo poučavanje katekizma te se brinuo za najsiromašnije.

Tijekom Francuske revolucije odbio je položiti prisegu na Građanski ustav svećenstva i bio je prisiljen otići u egzil. Godine 1792. napustio je Francusku i otišao u Rim, gdje je ostao do 1801. Zatim se vratio u Aix-en-Provence kao kustos župe Saint-Sauveur.

Tri godine kasnije postao je župnik u Brignolesu, zatim biskup Dignea, u jugoistočnoj Francuskoj. Postao je biskupom s 33 godine, da bi se kasnije povukao iz zdravstvenih razloga. Nakon što se preselio u dom svoje sestre u rodnom mjestu, umro je na glasu svetosti 27. lipnja 1843. godine. Pokopan je u katedrali svetog Jeronima u Digneu.

Cijeloga života biskup de Miollis ostao je ponizan, uvijek iskazujući brigu za siromahe. Njegova čista vjera, milosrđe i poniznost inspirirali su Victora Hugoa da stvori lik Charles-Françoisa Bienvenua Myriela. Neki čak tvrde kako je dio romana u kojemu glavni junak, osuđenik i dobri biskup susreću utemeljen na stvarnim događajima.

U bilješci o povijesti Jadnika umetnutoj u izdanje iz 1909. godine, novinar i pisac Gustave Simon tvrdi da je pravi Jean Valjean bio Paul Maurin, bivši robijaš osuđen na pet godina zatvora zbog krađe kruha. Odbačen od svih koji su mu se našli na putu, Paul Maurin navodno je našao utočište kod biskupa Bienvenua de Miollisa, koji mu je ponudio sobu i hranu.

Dugo godina poslije, otvaranje kauze za beatifikaciju konačno na svjetlo dana izvodi i biskupa koji je Hugou poslužio kao nadahnuće za jednog od njegovih likova – tako skromnog i milosrdnog da je dirnuo srca milijuna čitatelja.