Procjena vlastitog mentalnog zdravlja kod Amerikanaca nikada nije bila lošija, pokazalo je Gallupovo istraživanje za 2020. godinu, no to ne vrijedi za one koji na tjednoj bazi sudjeluju na vjerskim obredima.

Gallup već 20 godina provodi anketu na reprezentativnom uzorku američkih građana tražeći ih da procjene vlastito mentalno zdravlje, a ove godine prvi je puta postotak onih koji ga ocjenjuju “odličnim” ili “dobrim” pao ispod 80% (točnije 76%). Radi se o padu od 9% u odnosu na prošlu godinu.

Tako u 2020. svoje mentalno zdravlje odličnim procjenjuje 34% američkih građana, dobrim 42%, pristojnim 18%, a lošim njih 5%.

Pritom su u gotovo svim demografskim skupinama zabilježeni lošiji rezultati u odnosu na 2019. godinu. Jedina iznimka su građani koje tjedno pohađaju vjerske obrede, njihova skupina zabilježila je rast od 4% (s 42% na 46%) onih koji svoje mentalno zdravlje procjenjuju odličnim.

S druge strane, isto smatra 12% manje onih koji vjerske obrede pohađaju “gotovo tjedno” ili “mjesečno” (pad s 47% na 35%), dok još veći pad od 13% bilježe oni koji rijetko ili nikada ne odlaze u bogomolje (pad s 42% na 29%).

Dodajmo i kako najmanji pad (samo 1%) u odnosu na prošlu godinu bilježe pristalice Demokratske stranke, dok je najveći (čak 15%) zabilježen kod pristalica Republikanske stranke. Unatoč tome i dalje veći postotak “republikanaca” svoje mentalno zdravlje smatra odličnim u odnosu na “demokrate” (41% naspram 29%).

Gallup je istraživanje o samoprocjeni mentalnog zdravlja prvi puta proveo 2001. godine, a zajedniči rezultati “odličnog” i “dobrog” do sada su se kretali između 81% i 89%. Lošije rezultate ove godine iz analitičke kuće prije svega povezuju s pandemijom koronavirusa koja je paralizirala gotovo čitav svijet.