Fusheng

Sveta je Stolica jučer službeno osudila nezakonito biskupsko ređenje vlč. Giuseppea Yuea Fushenga, koje je 6. srpnja obavljeno u Harbinu u Kini.

Zaređen bez Papina odobrenja, velečasni Yue Fusheng automatski je isključen iz Crkvene zajednice, kako je predviđeno u Zakoniku kanonskog prava. Sveta je Stolica istodobno zahvalila svim Kinezima koji su molili da velečasni prizna svoju grješku te izrazila nadu u istinitu dijalošku želju kineskih vlasti.

Sveta Stolica ne priznaje vlč. Yuea Fushenga kao biskupa apostolske uprave u Harbinu, on nema ovlasti upravljati svećenicima i katoličkom zajednicom u pokrajini Heilongjiang, tim više što je velečasni odavno bio upoznat da ga Sveta Stolica ne prihvaća kao biskupskog kandidata, a u više je navrata od njega traženo da ne prihvati biskupsko ređenje bez Papina odobrenja. U službenom se priopćenju osim toga podsjeća da i biskupi sudionici u nezakonitom ređenju trebaju Svetoj Stolici obrazložiti svoje sudjelovanje u vjerskom obredu.

U zaključku službene note Sveta je Stolica istaknula kao razlog „pohvale i ohrabrenja“ ređenje vlč. Taddea Ma Daquina za pomoćnog biskupa u biskupiji Shanghai, obavljeno 7. srpnja. „Prisutnost je jednog biskupa koji nije u zajedništvu sa Svetim Ocem“, nazvana „neprikladnom“ i „pomanjkanjem osjetljivosti prema zakonitom biskupskom ređenju“.

Podsjetimo da je Zbor za evangelizaciju naroda već 4. srpnja osudio nezakonito ređenja vlč. Yuea Fushenga, koje je bilo „jednostrano programirano“ i određeno da izazove „podjele, razdore i napetosti u katoličkoj zajednici u Kini“. (rv/bitno.net)