Spomen-obilježje s ugraviranom molitvom i biblijskim citatom, posvećeno živućim i poginulim policajcima, u manje od dva tjedna posvađalo je gradić Tega Cay u saveznoj državi Južnoj Karolini.

Klub žena grada Tega Cay donirao je spomenik koji je 12. srpnja postavljen ispred nove policijske postaje, no njegov vjerski sadržaj nije se svidio svim stanovnicima.

Jedan građanin, koji tvrdi kako redovito ide u crkvu, istaknuo je da “javne površine trebaju biti sekularne i neutralne za sve članove zajednice kako bi se osjećali dobrodošlo”.

“Ovaj spomenik to ne čini”, prenosi njegove riječi Faithwire.

Potaknute pritužbama, gradske vlasti prebojile su sva mjesta na kojima se spominje riječ “Gospodin” te biblijski citat iz Matejeva evanđelja: “Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!”

No, time su samo razljutili drugu skupinu građana.

Stoga je grad, u “najboljem interesu za sve”, odlučio maknuti donirani spomenik te ga pohraniti u skladište. Idući korak je, kažu, pregledati upućene primjedbe građana kako bi odlučili što i kako dalje.

“Micanje svih religijskih referenci bio je pokušaj pronalaska kompromisnog rješenja za obje strane. Pokušali smo pronaći zajednički temelj, ali nam namjera nije bila uvrijediti”, rekao je gradonačelnik Charlie Funderburk.

“Sudbina spomenika tek će biti određena. Mi smo zajednica koja prihvaća sve ljude”, izjavio je Funderburk.

Tino Krvavica | Bitno.net