don bosco

Bila je to jubilejska godina, „godina Milosti“, proživljena s osjećajem zahvalnosti Gospodinu, u jednostavnom stilu koji obilježava salezijance – dodao je don Ángel.

Odlučili smo da nećemo raditi posebna slavlja, nego da ćemo se okupljati kao salezijanska obitelj, da ćemo ostvariti snažne trenutke s mladima, te intervenirati i biti nazočni osobito među siromašnom mladeži – rekao je don Ángel u razgovoru za našu radijsku postaju te dodao da je on ove godine, do danas, pohodio 32 zemlje, što je više-manje – kako je rekao – bio plan i izazov za tu godinu.

Na novinarovu primjedbu da jubilejska godina završava vrlo velikim susretom mladih, koji ovih dana u velikom broju posjećuju mjesta na kojima je živio don Bosco, salezijanski je poglavar istaknuo da se u salezijanskoj obitelji ne može zamisliti proslava 200. obljetnice don Bosca bez mladih. Na susret je došlo 5500 mladih iz 58 zemalja, nedostaje jedino Australija. Lijepo je predstavljena Afrika, i Indija također, te nedvojbeno, Europa. Ovo su dani vrlo snažnih osjećaja. To su dani vrlo duboke molitve, razmatranja, i moram istaknuti, iznenađeni smo odgovorom mladih – primijetio je don Ángel dodavši da je to najljepši način za završetak proslave 200. obljetnice.

Napomenuvši potom da to zacijelo nije neki završetak, nego novi početak za salezijansku obitelj, don Ángel je kazao da sada ponovno započinje zauzimanje za veću vjernost don Boscu i njegovoj karizmi. Protekla je godina bila doista godina milosti. Bila je to godina ozbiljnoga razmatranja naše stvarnosti, s našim slabostima u salezijanskoj obitelji. (…) Nalazimo se pred velikim izazovom i velikom nadom; vjerujemo, naime, da u ime don Bosca mladima u svijetu možemo danas ponuditi mnogo lijepih stvari. U tom smislu započinjemo novo stoljeće s don Boscom, jer želimo ići naprijed na tom putu vjernosti – istaknuo je don Ángel.

Na novinarovu primjedbu kako snažan dojam ostavlja nazočnost salezijanaca u nekim vrlo teškim područjima planeta, poput Sirije, salezijanski je vrhovni poglavar kazao da doista, i na Bliskom istoku sa Sirijom, i u Nigeriji, i u Sudanu i Pakistanu, kao i u Sierra Leoneu s problemom ebole, na svim mjestima na kojima su nazočni, doista ga se doimlje vidjeti salezijance koji kažu da žele zauvijek ostati tamo, s najsiromašnijima. Kao što je papa Franjo rekao čitavoj Crkvi, a i nama, doista imamo ići tamo gdje nas čekaju oni kojima smo najpotrebniji – istaknuo je don Ángel Fernández Artime, salezijanski vrhovni poglavar.

RV | Bitno.net