Mikhail-Kalashnikov

Ovaj tjedan preminuli Mihail Kalašnjikov, koji je izmislio jedno od najsmrtonosnijih vatrenih oružja na svijetu, pred svoju smrt se nakon dugo vremena ispovijedio i primio pričest, objavili su ruski mediji.

Kako piše „Komsomolskaja Pravda” Kalašnjikov, koji je umro u 95. godini u gradu Iževsku, u Udmurtiji, tražio je pred smrt susret s pravoslavnim svećenikom. Svećenik je došao u bolnicu gdje je Kalašnjikov bio smješten, ispovijedio ga i pričestio, nakon čega se ovaj, kako je njegova obitelj rekla novinarima, osjećao puno spokojnije. Kalašnjikov je inače bio general Crvene armije i čovjek koji je izumio vjerojatno najpopularniju jurišnu pušku AK-47 koja je korištena u konfliktima diljem svijeta. Bio je vjerni vojnik sovjetskog režima, ali pred samu smrt, eto, uspio se pomiriti s Bogom.

Kalašnjikov je još za života medijima govorio kako ga muči što je njegov izum, zamišljen kao puška za obranu, sa vremenom postao oružje za likvidacije i napade. AK-47 bilo je, nažalost, glavno oružje u raznim građanskim ratovima i lokalnim sukobima tijekom druge polovice XX. stoljeća.

Bitno.net