Barca

O odluci uprave “kraljevskog kluba” da ukloni križ s grba pisao je španjolski sportski dnevni list Marca, a taj potez povezan je s velikim poslovnim projektom koje je Real započeo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tamo se pod brendom Real Madrida započelo graditi veliko sportsko turističko odmaralište koje će se prostirati na oko 50 hektara, a osim nogometnog igrališta i drugih sportskih sadržaja uključivat će i luksuzni hotel sa 450 soba i kompleks vila.

LogoOdmaralište vrijedno milijardu dolara gradi se na otoku u emiratu Ras al-Haimah i predstavlja poslovnu ekspanziju sportskog brenda na unosno i još neiskorišteno tržište.

Kako sada piše Marca, šeik Saud Bin Sakr al Kasimi koji vlada tim emiratom u jednom je trenutku uvjetovao nastavak projekta s odlukom kluba da uklone križ sa svojega loga i grba kada se on koristi u promotivnom materijalu vezanom uz odmaralište.

Riječ je o križu na španjolskoj kruni koja je sastavni vizualni dio grba i koja simbolizira patronat španjolske kraljevske kuće nad nogometnim klubom iz Madrida.

Klikni like i pridruži nam se!

Predsjednik kluba Florentino Pérez pristao je na taj uvjet, a sada u klubu tu odluku tumače kao “posljedicu poslovanja u globaliziranom svijetu”.

BarcaMeđutim, Real Madrid nije jedini španjolski nogometni klub koji je donio takvu odluku. Njegov najveći sportski i poslovni konkurent FC Barcelona također širi svoje tržište na regiju Bliskog istoka.

Katalonski klub nedavno je potpisao petogodišnji 150 milijuna eura vrijedan ugovor s Qatar Foundation, dobrotvornom organizacijom sa sjedištem u Dohi. Za te novce fundacija će moći staviti svoj logo na dresove nogometnog kluba.

Međutim, ugovor je došao u pitanje nakon što je iz Saudijske Arabije stigao prigovor kako je crveno-bijeli križ sv. Jurja koji se nalazi na grbu FC Barcelona (taj svetac zaštitnik je katalonskog grada) uvredljiv za muslimane jer ih podsjeća na križarske ratove.

Rješenje je nađeno tako što je na majicama Barcelone koje se prodaju na Bliskom istoku uklonjena horizontalna crta s križa.

G. A. | Bitno.net