Pismo iz zatvora Asije Bibi

Talijanski je katolički dnevnik Avvenire u subotu, 8. prosinca, na prvoj stranici objavio pismo Asije Bibi, pakistanske kršćanke, koja se od lipnja 2009. godine nalazi u zatvoru pod optužbom za blasfemiju, za koju je bila i osuđena na smrt vješanjem.

Dnevnik Talijanske biskupske konferencije objavio je i razgovor s Ashiqom Masihom, suprugom Asije Bibi, koji je istaknuo da Asia ne gubi nadu, znajući da je u zatvoru samo zbog svoje vjere.

Zovem se Asia Noreen Bibi. Pišem muškarcima i ženama dobre volje, iz svoje zatvorske ćelije bez prozora – tim riječima započinje Asijino pismo, u kojemu ističe: „Jedini moj zločin, u ovoj mojoj velikoj zemlji koju snažno volim, jest to što sam katolkinja“. Asia osim toga traži da se moli za nju, da opet bude slobodna i da se vrati svojoj obitelji, svojemu mužu i petero djece, koji joj vrlo nedostaju. Samo se želim vratiti njima, – napominje Asia – vidjeti njihov osmjeh i vratiti smirenost. Zbog mene trpe, jer znaju da sam nepravedno u zatvoru. I strahuju za moj život.

Asia potom pripovijeda da je jednoga dana u njezinu ćeliju ušao sudac i, nakon što ju osudio na strašnu smrt, ponudio joj je povlačenje presude ako se obrati na islam. Od srca sam mu zahvalila na prijedlogu, ali vrlo sam mu iskreno odgovorila da ću radije umrijeti kao kršćanka nego izići iz zatvora kao muslimanka – piše Asia te dodaje riječi koje je uputila sucu – Osuđena sam zato što sam kršćanka. Vjerujem u Boga i u Njegovu veliku ljubav. Ako ste me vi osudili na smrt zato što volim Boga, ponosno ću žrtvovati svoj život za Njega.

Spomenuvši se potom muslimanskoga guvernera pokrajine Punjab, Salmana Taseera, i kršćanskoga ministra Shabaza Bhattija, koji su obojica ubijeni zato što su za nju tražili pravdu i slobodu, Asia se upitala koliko još ljudi ima umrijeti zbog pravednosti, te istaknula da u svakom trenutku moli – kako je napisala – da milosrdni Bog prosvijetli odluke naših vlasti te da zakoni ponovno uspostave stari sklad koji je u Pakistanu uvijek vladao među ljudima različitih religija. Vjerujem da je sloboda savjesti jedno od najdragocjenijih bogatstava koje nam je dao naš Stvoritelj, bogatstvo koje imamo zaštititi – dodala je Asia.

Kada je saznala da se i Sveti Otac zauzeo za nju, osjetila je vrlo snažne emocije, piše među ostalim Asia. Neka mi Bog dade da živim dovoljno dugo kako bih pošla na hodočašće u Rim, te ako bude moguće, da mu osobno zahvalim. Mislim na svoju obitelj, u svakom trenutku. Živim u mislima sa svojim mužem i svojom djecom, i molim milosrdnoga Boga da mi dopusti da im se vratim – napisala je na kraju Asia Bibi. (rv/bitno.net)