Ove godine projekt e se održati u crkvi Male braće, a kao i prethodnih godina započet će misom u 20 sati, nakon čega slijede sati ispunjeni pjesmom, molitvom, razmatranjem u tišini sve do pola noći.

Međunarodni projekt “Nightfever” je u Dubrovniku prvi put održan 1. kolovoza 2013. godine, te je izazvao veliki interes mladih. Riječ je o projektu koji je pokrenut 2005. godine u Kölnu nakon Svjetskog dana mladih, a osmišljen je kao večer otvorenih vrata Crkve. Ovim projektom u Dubrovniku željelo se omogućiti onima koji se te večeri nađu u Gradu, kako turistima tako i Dubrovčanima, napose mladima, trenutke sabranosti, molitve i meditacije u bučnom okruženju ispunjenom turističkim ponudama.

Na blagdan Preobraženja Gospodnjega u subotu, 6. kolovoza dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u 19 sati predvoditi će misu u jednoj od najstarijih crkava unutar zidina Dubrovnika, crkvi Sigurata.

Sigurata kao naziv za ovu crkvu i samostan Preobraženja Gospodinova na Prijekomu, razvio se od latinskog „Transfiguratio Domini“ (Preobraženje Gospodinovo), od kojeg su se u dugogodišnjoj uporabi u izgovoru ispuštanjem nekih glasova – tranSfIGURATio – razvili nazivi Sigrurat, Sikurat, Sigrurata, Sikurata. U pisanim ispravama prvi put se spominje 1. travnja 1281. godine. Sagrađena je na uzvišenom mjestu s kojega se pruža pogled na cijeli grad.

Kako je u prvoj polovici 20. stoljeća došlo do izumiranja trećoretkinja koje su tu živjele Školske sestre franjevke iz Splita na zamolbu dubrovačkog biskupa mons. Pavla Butorca preuzele su jednu takvu zajednicu koju su ugradile u svoju karizmu. U Domovinskom ratu crkva je oštećena. Obnovom 1995. godine otkriveni su temelji iz 6. stoljeća i neki slojevi iz 9. stoljeća te je ova crkva, pretpostavlja se, uz crkvu sv. Nikole, najstarija sakralna građevina u Dubrovniku.

Dubrovačka biskupija | Bitno.net