noc muzeja

Posjetitelji muzeja moći će uživati u spomen-zbirci blaženog Alojzija Stepinca, koja predstavlja brojne dokumente i predmete kojima se za života služio kardinal Stepinac. Usto, o njegovu životu istrošenom u svjedočenju za vječne vrijednosti govorit će povjesničari, vrsni poznavatelji njegova lika i djela, te svjedoci Stepinčeva moćnog zagovora na nebu.

Muzej se otvara u 18 sati, a u 20 sati počinje središnji program:

20:00 Neumoljiva propaganda protiv Stepinca

predavanje dr. sc. Jure Krište, Hrvatski institut za povijest

20:30 Hrabrost – najviša Stepinčeva krepost

predavanje dr. sc. Robina Harrisa, britanskog povjesničara

21:00 Svjedoci Stepinčeva moćnog zagovora na nebu

Svoja će svjedočanstva ispričati Ane Beno i Marijana Brkan (rođ. Beno) iz Dubrovnika. Marijana je ozdravila od cerebralne paralize po zagovoru blaženog Alojzija Stepinca, nakon što ju je njezina majka Ane, znajući dijagnozu, uzela iz bolnice te odnijela na Stepinčev grob i napravila zavjet. To je čudo priznato u postupku za proglašenje Stepinca blaženim.

muzej bl alojzije

Jubilarna 10. Noć muzeja koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo, održat će se u petak, 30. siječnja, od 18 sati do 1 sati iza ponoći, a tema ovogodišnje Noći muzeja je “Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”.

Sudjelovat će više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica, znanstveno-istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija iz više od 100 gradova i mjesta, a ulaz za sve programe je slobodan.

Sve informacije o programima Noći muzeja 2015. dostupne su na stranici www.nocmuzeja.hr.

Bitno.net