Okrutni napad snimile su nadzorne kamere postavljenje na njegovoj kući, a na snimci se vide dvojica maskiranih napadača naoružana palicama.

Problemi obitelji Hussain započeli su 2008. godine, nakon pojavljivanja u dokumentarnom filmu o poteškoćama s kojima se suočavaju obraćenici sa islama. Zbog prijetnji smrću i nekoliko napada na njihovu imovinu, obitelj se preselila u novu kuću, no niti preseljenje nije riješilo njihove probleme.

– Posljednja godina bila je najstrašnija. Moja je obitelj morala biti hrabra čim je izašla na ulicu. Ova zemlja je uređeno društvo. Nismo u Pakistanu. Imamo pravo živjeti svoj svakodnevni život, bez da nam se prijeti zbog naše vjere – izjavio je g. Hussain, smatrajući da je zbog prelaska na anglikanizam njegova obitelj postala „virtualnim zarobljenikom“ u svojem domu.

Premda većinu muslimana smatra pristojnim ljudima, svjestan je kako njegovo obraćenje za njih ipak “predstavlja tabu”, zbog čega ga smatraju otpadnikom.

– Neki članovi muslimanske zajednice svrstavaju nas u bogohulnike. Nazivaju nas smećem i smatraju nas građanima drugog reda… Većina islamske zajednice zatvorila je oči pred onime što prolazimo. Ima i onih koji su to osudili, no i onih koji izravno počinjaju zločine iz mržnje prema nama – kaže g. Hussain, koji je zbog zastrašivanja morao napustiti i posao medicinskog brata.

Ovaj 49-godišnji obraćenik i otac šestero djece izrazio je žaljenje što je u najtežim trenutcima izostala podrška policije i kršćanske zajednice, te se “našao na ničijoj zemlji”:

– Crkva se mora probuditi. Prisutan je nedostatak razumijevanja težine odluke kao što je naša. Mi smo proglašeni otpadnicima.

Nakon što je u prijašnjim napadima ostao bez tri automobila, zbog čega je auto počeo parkirati pred policijskom postajom, a bacanje cigli kroz prozore njegove kuće postalo dio svakodnevice, policija mu je savjetovala da „ne glumi križara“ te se preseli u drugi kraj grada.

Očito je kako preseljenje nije riješilo njegovo probleme, te će, kako kaže, morati „pronaći dom u bjelačkom dijelu grada“, kako bi izbjegao daljnja zastrašivanja i prijetnje.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net