Djeca

Kardinal Christoph Schönborn istaknuo je odlučujuću ulogu obiteljskog okruženja u odgoju i u školskom uspjehu.

“Želja za učenjem, čitanjem i znanjem ne uči se iz iPada i iPhonea, nego iz razgovora, čitanja i komunikacije u obitelji. Tu počinje reforma školstva”, piše bečki nadbiskup u svojoj tjednoj kolumni, objavljenoj 31. kolovoza u besplatnom listiću “Heute” (Danas).

Kardinal Schönborn osvrnuo se na naveliko raspravljanu temu “krize izobrazbe” u Austriji, što je očito i iz slabih rezultata objavljenih u PISA studiji. U usporedbi s međunarodnim rezultatima austrijska školska djeca osobito zaostaju u čitanju, ali i u matematici i u prirodnim znanostima.

Kardinal u pitanje dovodi cjelodnevnu školu kao i novu srednju školu, odnosno pita se “imaju li one rješenje” kako djeci vratiti želju za učenjem. Mnogi nastavnici tijekom njegova posjeta školama žalili su mu se na to da roditelji zadaću odgajanja sve više prebacuju na škole. “Ali za škole je to previše”, rekao je Schönborn. Premda neki, pogotovo zaposleni roditelji, osjećaju da im je odgoj djece pretežak, ipak i oni trebaju više pozornosti usmjeriti na to da im ostane vremena za obitelj. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com