Kardinal Josip Bozanić

U Tiskovnom je uredu Svete Stolice 9. srpnja održana konferencija za novinare o temi „Nova gospodarska slika Svete Stolice“, na kojoj je, osim članova Vijeća za gospodarstvo, i predsjednika Nadzornoga vijeća Ustanove za religijska djela (IOR), govorio kardinal George Pell, pročelnik Tajništva za gospodarstvo, te, među ostalim, objavio imenovanje kardinala Josipa Bozanića članom kardinalskoga povjerenstva za nadzor IOR-a.

Kardinal Pell je najavio nove važne pothvate u svrhu boljega gospodarskog i administrativnog upravljanja Svetom Stolicom i Državom Gradom Vatikanom. Sve su promjene dobile potporu na nedavnim sastancima Vijeća za gospodarstvo (5. srpnja), te Kardinalskoga vijeća (od 1. do 4. srpnja), i Sveti Otac ih je odobrio. 

Spomenute promjene obuhvaćaju APSA-u, odnosno Upravu imovinom Apostolske Stolice, mirovinske fondove, vatikanske medije, i IOR, odnosno takozvanu vatikansku banku. Kardinal Pell je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je papa Franjo prihvatio te važne inicijative, te istaknuo svoju osobnu zahvalnost Svetomu Ocu, kao i zahvalnost Vijeća za gospodarstvo, za njegov prinos i stalnu potporu. Mnogo je izazova, i mnogo toga što se ima napraviti – rekao je kardinal te dodao da je Sveti Otac jasno kazao da se te promjene imaju ostvariti brzo.

Kardinal je također najavio uspostavljanje posebnoga ureda za ostvarivanje i uvođenje predloženih promjena, počevši od prijenosa Odjela za redovno upravljanje APSA-e u Tajništvo za gospodarstvo. Taj će ured izravno odgovarati pročelniku spomenutoga tajništva. U rujnu će ove godine Tajništvo za gospodarstvo početi pripremati proračun za 2015. godinu. Cilj je da sve ustanove i uprave sastave proračun kojega će se držati tijekom godine. Za troškove, koji će se tijekom godine uspoređivati s proračunom, bit će odgovorna svaka pojedinačna ustanova i uprava. Svako eventualno prekoračenje bit će u nadležnosti dotične ustanove ili uprave.

Govoreći o IOR-u, kardinal je napomenuo da je završen prvi dio reforme koji je vodio Ernst von Freyberg. Kroz pristup međunarodnim standardima ostvaren je veliki napredak, a stečena je transparentnost vidljiva u drugom godišnjem izvještaju. Von Freybergovo je vodstvo pripremilo teren za početak drugoga dijela koji će voditi novi predsjednik, Francuz Jean-Baptiste de Franssu, koji će se potpuno posvetiti toj novoj zadaći. Predsjednik von Freyberg, naime, zbog drugih obveza nije u mogućnosti potpuno se posvetiti IOR-u.

Kardinal Pell je potom objavio da je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić imenovan šestim članom Kardinalskoga povjerenstva za IOR, te će se tako pridružiti kardinalu Santosu Abrilu y Castelló, nadprezbiteru papinske bazilike Svete Marije Velike, kardinalu Thomasu Christopheru Collinsu, nadbiskupu Toronta, kardinalu Pietru Parolinu, Papinu državnom tajniku, kardinalu Christophu Schönbornu, bečkom nadbiskupu, i kardinalu Jean-Louisu Tauranu, predsjedniku Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog. 

RV/Bitno.net