Član Kongregacije za kauze svetih o. Caetano Rizzi izjavio je za CNA kako papa Franjo „želi beatificirati i kanonizirati muškarce i žene koji su u u svijetu bili znakovi milosrđa, a Majka Terezija je primjer, te stoga postoji određena hitnost njezinog postupka“.

U prilog skoroj kanonizaciji ide i vijest iz Brazila gdje je se po njezinom zagovoru 2008. godine dogodilo čudesno ozdravljenje. Riječ je o muškarcu neobjašnjivo izliječenom od gnojne upale mozga (apsces mozga), kojega je tijekom bolesti duhovno pratio o. Elmiram Ferreira.

Brazilski svećenik posvjedočio je kako je oboljelog mladića i njegovu obitelj svakodnevno preporučao u zagovor blaženoj Majci Tereziji.

– Vidio sam njihovu bol i patnju. Počeo je graditi novi život, upravo se oženio, a bolest je odgodila mnoge njihove snove. Imao sam veliko pouzdanje u Veliku Majku Tereziju i uvijek sam slavio svetu misu u zajednici Misionarki ljubavi. Način na koji se ona suočavala s boli i patnjama, te Kristovo trpljenje pomogli su mi razumjeti trpljenje ove obitelji – prepričao je o. Ferreira koji je obitelji preporučio molitvu za zagovor bl. Terezije.

– Majka Terezija bila im je utjeha i nada u tim teškim trenutcima. Nakon što su liječnici potvrdili potpuno i neobjašnjivo ozdravljenje, shvatio sam kako se ono dogodilo po rukama Blaženice – siguran je brazilski svećenik.

Brazil su stoga u srpnju posjetili stručnjaci iz Vatikana, među kojima i postulator kauze o. Brian Kolodiejchuk i o. Caetano Rizzi iz Kongregacije za kauze svetih. Je li doista riječ o znanstveno neobjašnjivom ozdravljenju ustvrdit će liječničko povjerenstvo Kongregacije. Zaključci liječničkog povjerenstva potom se šalju onom teološkom, a ukoliko uslijedi pozitivan sud o čudu, čeka se papina potvrda. Zanimljivo, prema kalendaru Godine milosrđa, 4. rujna, dan uoči blagdana bl. Majke Terezije, proglašen je danom „radnika i volontera Milosrđa“. Bilo bi lijepo kada bi i ova neumorna službenica milosrđa, na radost čitave Crkve, na taj dan bila proglašena svetom.

Bl. Majka Terezija preminula je 5. rujna 1997. godine, blaženom ju je proglasio  papa Ivan Pavao II. 19. listopada 2003. godine. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima, a njezina je Družba (Misionarke ljubavi) od početne male zajednice vremenom prerasla u zajednicu koja broji 5000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta. Majka Terezija više puta boravila je u Hrvatskoj, prvi put još 1928. godine. Župnik njene župe u rodnom Skoplju, bio je hrvatski svećenik Franjo Jambreković, a u Indiji je surađivala s hrvatskim misionarom Antom Gabrićem SJ. Skupština grada Zagreba 19. srpnja 1990. godine proglasila ju je počasnom građankom grada Zagreba.

Više o bl. Majci Tereziji pročitajte OVDJE.

M.V.|Bitno.net