Svjetska prvakinja u skoku s motkom Ruskinja Jelena Isinbajeva dala je potporu zakonima nedavno donesenim u njezinoj zemlji koji zabranjuju promoviranje homoseksualizma mlađima od 18 godina i rekla kako oni odražavaju raspoloženje među njezinim sunarodnjacima.

Nedavno doneseni zakon izazvao je bijes među pojedinim krugovima na zapadu, pa su neki pozvali i na bojkot Zimskih olimpijskih igara koji se trebaju održati u Sočiju iduće godine. Isinbajeva je pojasnila svoje stavove.

– Svatko može sudjelovati na Igrama, naravno, svatko se može natjecati. Ali, ako promoviraju svoje seksualne odnose na ulici to neće biti dobro jer smo jednostavno protiv toga. Mi smo protiv promoviranja homoseksualnosti, ali naravno nismo protiv izbora svake pojedine osobe. To je njihov život, njihov izbor i njihovi osjećaji, ali mi smo protiv promocije i to podržavam – rekla je Isinbajeva i dodala:

– Mi smo Rusi. Možda smo drugačiji od ostalih Europljana. Ali, imamo svoje zakone koje drugi trebaju poštivati. I ja se slažem s njima.

Isinbajeva je osvojila dva olimpijska zlata, više puta je oborila svjetske rekorde u skoku s motkom za žene, a sada je ponovno postala i svjetska prvakinja u toj disciplini na svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi. Jedna je od najpopularnijih sportašica u Rusiji.

– Uplašeni smo za svoju naciju jer se smatramo normalnim, uobičajenim ljudima. Kod nas muškarci žive sa ženama, a žene s muškarcima. To je nešto što dolazi iz tradicije. Nikada nismo imali takvih problema u Rusiji, a ne želimo ih imati niti u budućnosti – rekla je sportašica.

Ruskinja je kritizirala švedsku skakačicu u vis Emmu Green Tregaro koja se natjecala s noktima obojenim u boje duge, simbola LGBT pokreta. Nazvala je te proteste „uvredljivim za njezinu zemlju“.

– Kada idemo u druge države, mi Rusi ne namećemo svoje zakone, nego poštujemo one koji vrijede u toj državi – komentirala je postupke Šveđanke.

Isinbajeva će, u to nema sumnje, zasigurno izazvati već uobičajene reakcije koje nastaju kada netko o homoseksualizmu progovori drugačije nego establishment. Tako je američki trkač Nick Symmonds, koji je svoju srebrnu medalju na 800 metara posvetio gay zajednici već izjavio kako ne može vjerovati da „obrazovana, mlada žena koja je toliko putovala može biti toliko iza svoga vremena“. Osim što je, dakle, proglašena nazadnom, Isinbajevoj je prigovoreno da se ne ponaša kao što bi svjetska zvijezda trebala.

– Očito nije u dodiru s ostatkom svijeta. Čudim se da je njezin management nije upozorio da bude opreznija u izražavanju svojih stavova – rekla je bivša sedmobojka Denise Lewis, preporučujući, valjda tako, Ruskinji da treba šutjeti o tome što i kako misli ako želi biti „sportska zvijezda“.

J.I. | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]