Na opožarenom području na Pelješcu 26. rujna bio je don Marko Stanić, župnik župe Pomoćnice Kršćana u Orebiću i dekan Pelješkoga dekanata. Požar je, kaže, došao do dvije tamošnje kapele – no vatra ih se nije dotakla.

Na kapeli sv. Jakova u Mokalu jedino su popucala stakla na prozorima i to od jake vrućine, rekao je 27. rujna u izjavi za Hrvatski katolički radio don Marko Stanić. U borbi s požarom u noći s 26. na 27. rujna obranjene su obiteljske kuće, a situacija je, kazao je, puno bolja. Za tu se nakanu, inače, otkad je buknuo požar, moli tamošnja molitvena grupa i ostali mještani.

“Na oltaru Svete obitelji smo zapalili svijeću Svete obitelji koja je bila zavjetna svijeća uoči Trećeg susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu. Posljednja dva dana cjelodnevno se molilo ispred te svijeće da nas Bog sačuva od većeg zla. I svi kažu – Bog je sačuvao! Neke nevolje je bilo, ali ne daj, Bože, što je moglo biti!”, istaknuo je don Marko.

Nakon noćašnje borbe s vatrom koja se kod Orebića ponovno razbuktala oko ponoći – situacija je trenutačno pod kontrolom. Sačuvane su i obranjene sve kuće, a borba s vatrom trajala je do 3 sata ujutro. Kako je za HKR potvrdio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, preventivno je bilo evakuirano oko 35 osoba, koje se jutros polako vraćaju svojim kućama.

IKA | Bitno.net