Animatori

Opća specijalizacija se održala od 15. do 22. srpnja u Pastoralnom centru Baške Oštarije podno Velebita. Na specijalizaciji je uz deset animatora instruktora sudjelovao 51 sudionik.

Sudionici su imali priliku specijalizirati se za rad s mladima ili za rad s djecom, te obogatiti svoje znanje koje će im kasnije koristiti u njihovom poslanju kao župni animatori. Program je obuhvaćao raznovrsne sadržaje na kojima su animatori učili kako u svojim župama pokrenuti i voditi radionice i grupe kao što su; rekreativno-sportska, karitativna, kreativna, ekološka, dramska, liturgijska, plesna molitveno-biblijska, dječji zbor, zbor mladih, novinarsko-informatička, prvopričesnici, krizmanici i ministranti. Sudionici su također savladali komunikacijske vještine i stilove vođenja animatora, te znanja, kvalitete i sposobnosti u načinu rada s mladima koje kao animator mora imati.

Cijeli program vodili su animatori instruktori Ureda HBK za mlade uz duhovno vodstvo s. Maje Dolenec KMP, povjerenika za mlade mons. Tomislava Rogića i vlč. Gabrijela Jagarinca, te vlč. Zorana Grgića.

Uz radionice, program je obuhvaćao raznovrsne zadatke; od čišćenja kuće u kojoj polaznici borave, pripreme obroka, animaciju molitvenih čitanja na sv. misi i večernjoj molitvi, pa do kreativnog rada koji je uključivao izrađivanje poklona za osobu za koju je polaznik molio taj tjedan jer je bio svom prijatelju/ici ˝anđeo čuvar˝. Treći dan specijalizacije polaznici su se uputili na poslijepodnevni izlet na kupanje u Karlobag. Četvrti dan sudionicima je predavanje o spolnosti održao gost predavač g. Ladislav Ilčić, voditelj udruge ˝Teen Star˝ i ˝Glas roditelja za djecu˝ (GROZD).

Specijalizacija je završena u nedjelju sa svetom Misom nakon koje je održana svečana podjela certifikata.

Ovo je već deseta godina za redom da Ured HBK za mlade organizira Opću specijalizaciju animatora za sudionike su pohađali program Temeljne formacije animatora programa za mlade iz cijele Hrvatske.

Mladi.hbk.hr