ZagrebFoto: IKA
Redoviti sastanak (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji održan je u ponedjeljak 2. srpnja u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, na poziv Ureda HBK za život i obitelj. Sastanku je predsjedao krčki biskup Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj. Pozivu su se odazvali povjerenici iz 14 od 17 hrvatskih (nad)biskupija, a pridružio im se i don Dejan Turza iz Kotorske biskupije.

Nakon molitve i pozdrava biskupa Župana, dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, iznio je izvješće o sudjelovanju (nad)biskupijskih predstavnika na Međunarodnom teološko-pastoralnom kongresu “Obitelj: rad i slavlje, Dječjem kongresu i događanjima u sklopu VII. svjetskog susreta obitelji održanom u Milanu od 30. svibnja do 3. lipnja. U koordinaciji Ureda HBK za život i obitelj sudjelovalo je ukupno 59 hrvatskih predstavnika, od čega 50 odraslih i 9 djece iz 14 (nad)biskupija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, jer se zajedništvu pridružilo izaslanstvo BK BiH (banjolučki pomoćni biskup Marko Semren i bračni par Gelo) te predstavnici Kotorske biskupije (don Dejan Turza i bračni par Medved). Istaknuo je da je troje sudionika iz Hrvatske održalo zapažena izlaganja na kongresu: supružnici Nela i Zdravko Kirinčić iz Krčke biskupije u sklopu teme “Vrijeme za rad i vrijeme za slavlje: katoličke škole i obitelj” u srijedu 30. svibnja te don Roko Glasnović iz Šibenske biskupije u sklopu teme “Obiteljska nedjelja: vrijeme zajedništva” i poslanja u petak 1. lipnja. U kontekstu važnosti obiteljskoga pastorala i njegovoga daljnjeg razvoja u Hrvatskoj postavilo se i pitanje zašto pojedine (nad)biskupije nisu uputile svoje predstavnike, a bilo je riječi i o VIII. svjetskom susretu obitelji koji će se održati u Philadelphiji 2015. godine.

Središnja točka sastanka odnosila se na tijek događanja, trenutačno stanje i mogućnosti djelovanja glede najava promjena zakona koji se tiču života, braka i obitelji. Biskup Župan i dr. Hodžić iznijeli su tijek događanja i ukazali na trenutačno stanje, nakon čega je uslijedila rasprava i o mogućnostima djelovanja u četiri glavna smjera: molitveno-duhovni, edukativno-formativni, konkretno pomoć i zagovaranje.

Dr. Hodžić predstavio je seriju preklopnica – plod suradnje Ureda HBK za život i obitelj i nakladničke kuće Verbum iz Splita – među kojima je osobito istaknuo onu koja nosi naslov “Neplodnost i reproduktivne tehnologije. Vodič za katolike”. Naglasak je stavljen i na konkretne akcije u cilju financijske potpore Centru za skrb o plodnosti odnosno edukaciji novih FertilityCare stručnjakinja i NaPro liječnika u rujnu ove godine u Poljskoj. Na taj bi način ta zdravija, učinkovitija, jeftina i moralno neupitna metoda liječenja neplodnosti bila dostupnija većem broju bračnih parova u Hrvatskoj. Na sastanku se razgovaralo i o Studijskom danu za djelatnike i suradnike obiteljskog pastorala predviđenog za proljeće 2013., koji bi bio prvi korak prema II. nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji. Određena je radna skupina koja je dobila zadatak uobličiti osnovne odrednice studijskoga dana.

Naposljetku povjerenici su se dogovorili oko kalendara događanja za 2012./2013. Susret je zaključen podjelom primjeraka knjižice “Prihvatiti križ neplodnosti”, objavljene ovih dana u nakladi izdavačke kuće Nonnatus i Hrvatskog saveza za život CRO-VITA, kako bi se preko župa moglo konkretnije pomoći bračnim parovima koji pate zbog neplodnosti. (ika/bitno.net)