Došašće i Božić za mnoge su najljepša doba u godini, a posebno dojmljive bivaju večernje šetnje gradom okićenim i osvjetljenim božićnim nakitom. Međutim, postoje oni koji u tim hladnim večerima nemaju topli dom i njihov, pod navodnicima, kućni kutak je pod zvijezdama. Upravo to je bila misao vodilja ovogodišnje adventske humanitarne akcije udruge Depaul Hrvatska pod nazivom: “Moja priča i moj dom”, a koja je započela početkom prosinca. Akcija za cilj ima podijeliti priče, životna svjedočanstva sadašnjih i bivših beskućnika i upoznati javnost s mjestima i načinom njihova života, odnosno senzibilizirati javnost za problem beskućništva i pokušati i na takav pridonijeti iskorjenjivanju beskućništva, poručila je predsjednica Depaul Hrvatske i voditeljica Kuće utočišta s. Veronika Mila Popić.

U subotu 11. i nedjelju 12. prosinca održao se poseban program za građane i korisnike ove karitativne ustanove. U prvom djelu programa sudionici su mogli čuti svjedočanstva bivših i sadašnjih beskućnika, razgovarati s njima te se pobliže upoznati s njihovim teškim načinom života. Svoje svjedočanstvo teškog životnog puta iznio je bivši beskućnik Mile Mrvalj posvjedočivši kako postoji izlaz iz te situacije. Naglasio je važu ulogu volontera i osoba koje pomažu beskućnicima na različite načine, te kako beskućnicima svaka riječ i svako djelo neizmjerno puno znače.

Tijekom večeri “pod zvijezdama” redoviti kuharski tim u Kući utočišta zamijenili su gosti, vrsni kuhari Doris Vlah, zvijezda popularnih kulinarskih emisija, Nenad Posavac, vrhunski kulinarski stručnjak (GDCK) i Damjan Miletić, prof., autor brojnih knjiga-kuharica i entuzijast u gastronomiji (GDCK). Obroke koje su pripremili podijelili su sljedeći dan beskućnicima kao nedjeljni obrok, a pripremljena je i večera za volontere i beskućnike koji su se priključili akciji. Uz volontere Kuće Utočišta koji sudjeluju u vanjskom radu, akciji su se odazvali članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, mladi iz Centra za mlade “Bl. Miroslav Bulešić“, članovi Društva Crvenog križa PGŽ-a i drugi volonteri.

Volonteri su obišli mjesta na kojima borave beskućnici. Došli su onima koji se nalaze na marginama društva pružajući im, uz hranu i ostale potrepštine, riječi podrške. Ovo je ujedno aktivnost koju svakog utorka provode volonteri Kuće Utočišta i Depaul Hrvatske.

Središnji događaj akcije bio je tzv. “Noć pod zvijezdama”, a koja se održala treću godinu zaredom. Volonteri su se na ovaj način solidarizirali s beskućnicima i doživjeli mali dio onoga kroz što oni svakodnevno prolaze.

Mnogi mladi odazvali su se i uključili u ovu akciju, a veliki broj je onih koji redovito izdvajaju svoje vrijeme pomažući i volontirajući. Oni koji su se uključili u najhrabriji dio akcije, spavanje vani pod zvijezdama u prostorima dvorišta Kuće Utočišta, nakon prospavane noći bili su puni dojmova. Riječi kojima su opisali ovu noć jesu: hladnoća, samoća, neudobnost.

“Ova akcija je redovito akcija mladih. Oni se najviše usude učiniti takve stvari. Kako to vidimo iz prijašnjih godina, ovo iskustvo je jako bitno za njihov život jer dobiju barem djelić onoga što naši beskućnici imaju svaki dan. Svakako, o životu čovjek može promišljati na drugačiji način nakon što provede jednu noć izvan svojeg doma, izvan sigurnosti, a što je redovitost beskućnika”, rekla je s. Veronika Mila Popić.

Akcija prikupljanja donacija za rad Kuće utočišta i programa Depaul Hrvatske trajat će do kraja mjeseca, a detaljnije se informacije mogu pronaći na Facebook stranici Depaula Hrvatska.