nikolina-nakic1

Činilo se kako se to ipak neće dogoditi i da će kriteriji novinarskog profesionalizma biti jači od ideološke zaslijepljenosti ali dogodilo se – Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva izreklo je “opomenu” kolumnistici našeg portala Nikolini Nakić zbog teksta u kojem je kritizirala abortus, kojeg je originalno objavila na našem portalu i koji možete pročitati OVDJE.

Već smo u prosincu pisali o tome kako je Nikolina Nakić prijavljena Vijeću časti nakon što je tekst koji još od veljače prošle godine stoji na našoj stranici prenio portal Šibenskog tjednika. Izvjesna Ana Šimac poslala je prigovor HND-u u kojem je napisala kako “Nakić vrijeđa žene koje su napravile abortus, nazivajući ih ubojicama”, da je tekst “utemeljen samo na njezinu fanatizmu”, te “da su statističke informacije koje iznosi nevaljane i nepotvrđene, a da je broj abortusa autorica izmislila”. Šimac smatra, a Vijeće časti je u svojoj “presudi” citira “da ovakav tip novinarstva vrijeđa, napada ženske slobode i daje lažne informacije”.

Ovakav zbrkan prigovor koji ne nudi niti jedan suvisao argument za svoje teške optužbe, Vijeće časti na čelu s Trpimirom Matasovićem ne samo da je uzelo u obzir i razmotrilo ga, nego ga u obrazloženju svoje opomene iznosi kao potkrjepljenje. Štoviše, “Vijeće ocjenjuje da je Nikolina Nakić prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara, s obzirom na to da u Republici Hrvatskoj, u smislu odredaba Kaznenog zakona, abortus nije zločin“.

Svatko iole dobronamjeran tko je pročitao Nikolinin tekst, kao i njegov nastavak OVDJE može jasno vidjeti da naša kolumnistica niti jednog trenutka nije žene koje su počinile abortus nazvala “ubojicama”, niti ih je, kako to Šimac tvrdi, “vrijeđala”. Upravo suprotno. Naša kolumnistica je teškoj i kompleksnoj temi abortusa pristupila oprezno, dobro pazeći da izričući istinu o abortusu ne osudi niti jednu osobu koja sudjeluje u njegovoj drami. Pisala je kao što i piše svoje ostale kolumne – jednako poštujući istinu i ljudsku osobu.

Nadalje, ono što je zanimljivo jest da je Vijeće časti dalo važnost prigovoru u kojem se stajalište naše kolumnistice o početku života od začeća opisuje kao “fanatizam”. Kao prvo, uvažavati ovakve prigovore koji diskreditiraju nečija vjerska stajališta znači ugrožavati građansku i novinarsku slobodu govora i vjeroispovijesti. Kao drugo, članovi Vijeća časti bi kao novinari valjda trebali znati da o abortusu kao uništavanju života koji počinje od trenutka začeća ne govore samo kršćanski vjernici, nego i čitav niz znanstvenika, genetičara, medicinskih stručnjaka i drugih, koji to potkrjepljuju znanstvenim argumentima.

Ova opomena, potpuno je jasno, ideološki je obojena i nema nikakve veze sa standardima novinarske profesije. Nikolina Nakić je prozvana jer je izrekla svoje stajalište o abortusu i iza njega čvrsto stala. To je jedini razlog ove potpuno neargumentirane odluke.

Evo što je o njoj u prvoj reakciji rekla naša kolumnistica:

“Stojim iza svake svoje napisane riječi. ‘Presuda’ da sam svojim tekstom prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara je u vrijeme dok hrvatski mediji na svakodnevnoj bazi plasiraju potpune neistine u službi svoje ideologije potpuno deplasirana. Do mišljenja takvog ‘Vijeća časti’, koje uvažava neku svoju ideologiju a ne uvažava moju Ustavom zajamčenu slobodu govora te slobodu vjeroispovijesti, uopće ne držim. Moja jedina nit vodilja bila je, i bit će isključivo istina i sukladno tome i dalje kanim pisati o gorućoj temi i rak-rani našeg društva – pobačaju.”

Jer, kako kaže, to duguje onim najslabijima koji nemaju glasa:

“Nerođena djeca su najobespravljenija i pod krinkom lažnih ‘sloboda’ narušava se njihovo osnovno ljudsko pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava: pravo na život. Kad već toliko spominjemo riječ ‘čast’, da je onda upotrijebim i ja: Čast mi je i ponosna sam što na ovaj način mogu biti glas onih koji glasa nemaju, boriti se za pravo na život onih kojima se to pravo negira te čvrsto i uvjereno stojim uz istinu i onda kad mi se sugerira da to i nije najpametnije. Tko će, ako ne ja? Tko će, ako ne mi?” zaključuje kolumnistica.

Ovome samo treba dodati da ‘presuda’ HND-a, kao što nema moralnu, nema niti ikakvu pravnu težinu. Međutim, znači li ona kako polagano ulazimo u vremena gdje će u ovoj zemlji biti zabranjeno i ‘nepoćudno’ izreći istinu o abortusu? Podržava li novinarska strukovna udruga ovom odlukom neku novu “semantičku revoluciju” koja će dovesti do toga da će u Hrvatskoj biti nemoguće izreći ono što nije mišljenje samo vjernika nego i tolikog broja znanstvenika. Da je abortus, naime – ubojstvo.

Goran Andrijanić | Bitno.net