Program obilježavanja započeo je euharistijskim slavljem u sveučilišnoj kapeli koje je predvodio rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić u koncelebraciji s pročelnikom Odjela za komunikologiju prof. dr. Jerkom Valkovićem, zamjenikom pročelnika za komunikologiju doc. dr. Krunoslavom Novakom i sveučilišnim kapelanom Odilonom Singbom.

Akademski čin obilježavanja nastavio se potom u dvorani „Blaženi Alojzije kardinal Stepinac“. Svečanom činu obilježavanja nazočio je rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, prorektori, pročelnici Odjela, savjetnica rektora, tajnik Sveučilišta, sveučilišni kapelan i zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju, dok se program istovremeno prenosio na Facebook stranici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Program je započeo himnom Republike Hrvatske nakon koje je uslijedilo obraćanje rektora dr. Tanjića i prigodne čestitke.

Studentima, sveučilišnim nastavnicima i djelatnicima Sveučilišta prigodnu čestitku uputio je i veliki kancelar Hrvatskoga katoličkog sveučilišta zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Uime Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta (FIUC) HKS-u Dan Sveučilišta čestitala je prof. dr. Isabel Capeloa Gil, predsjednica FIUC-a i rektorica Katoličkoga sveučilišta u Portugalu.

Uime Rektorskog zbora Republike Hrvatske čestitku HKS-u uputio je predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku.

Na svečanom akademskom činu dodijeljene su rektorove nagrade koje su dobitnicima uručili rektor dr. Tanjić i prorektorica za nastavu izv. prof. dr. Ines Sabotič. Ove godine dodijeljeno je šest rektorovih nagrada: za doprinos razvoju sveučilišne zajednice, za promicanje katoličkog identiteta Sveučilišta te za izvrsnost tijekom sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija za akademsku godinu 2018./2019.

U kategoriji za izvrsnost tijekom preddiplomskog sveučilišnog studija u akademskoj godini 2018./2019. rektorovu nagradu primili su sveučilišna prvostupnica Sara Jelovčić s Odjela za psihologiju i sveučilišni prvostupnik Josip Strčić s Odjela za sestrinstvo. U kategoriji izvrsnosti tijekom diplomskog sveučilišnog studija nagrađena je magistra psihologije Laura Kuhar. U kategoriji doprinosa razvoju sveučilišne zajednice u akademskoj godini 2018./2019. rektorovu nagradu primila je studentica Odjela za komunikologiju Bernarda Anja Buden. U kategoriji promicanje katoličkog identiteta nagrađene su studentica Odjela za sociologiju Paula Zujić i studentica Odjela za sestrinstvo Terezija Gložinić.

Student Josip Strčić obratio se uime nagrađenih studenata riječima: „U ostvarivanju ovih nagrada nismo bili sami. Podršku i poticaj dobivali smo od vas: naših nastavnika, obitelji i prijatelja koji s ponosom i osmjehom gledate na naše uspjehe. Također, radosno dijelimo ove nagrade sa svim našim kolegicama i kolegama koji zajedno s nama čine dio uspjeha i ostvarenja ovih nagrada. Želim vas drage kolegice i kolege potaknuti na zajedničku izvrsnost i zalaganje tijekom studija koja će biti na korist i dobrobit svima nama, a na ponos našem Sveučilištu i cijeloj akademskoj zajednici. I na kraju, želio bih s vama podijeliti jedno iskustvo i poticaj za sve studente… Moram priznati da je ovaj govor zahvale već ranije greškom napisan (ali ne i izrečen) za promociju sveučilišnih prvostupnika koja se održala u ožujku ove godine. Naime, tada, kao jedan od dobitnika Rektorove pohvalnice dobio sam mail od jedne nove djelatnice našega sveučilišta s molbom da na promociji održim govor. Nisam bio siguran trebam li napisati govor uime nas dobitnika Rektorove pohvalnice ili uime promoviranih sveučilišnih prvostupnika. Na to sam dobio odgovor da je govor samo uime studenata koji smo dobili Rektorovu pohvalnicu. Ubrzo nakon toga uslijedio je mail koji sam dobio, a koji sada s vama, a posebno s drugim studentima želim podijeliti. On glasi: ‘Dragi Josipe, razmišljam bilo bi lijepo da spomenete sve studente Sveučilišta, ali samo malo istaknete vas koji ste dobili i nagradu. Svi naši studenti zaslužuju spomen, jer između najboljih se bira najbolji’. Ovim riječima pokojne Vikice Vujice, želim sve studente podsjetiti da smo svi mi najbolji, i da takvi nastavimo biti. Pitanje je samo vremena kada će to najbolje, netko prepoznati i nagraditi. Budite ustrajni“.

Tradicionalno ususret Danu Hrvatskog katoličkog sveučilišta organizira se foto-natječaj. Na Hrvatskome katoličkom sveučilištu od 23. ožujka do 1. svibnja održan je sedmi fotografski natječaj s temom „Pogled kroz prozor“. Natječaj je bio organiziran u cilj u promocije kreativnosti studenata HKS-a. Odabir teme potaknut je svime što nas je fizički udaljilo jedne od drugih zbog opasnosti zaraze od Covid-19 i na neki način više prikovalo uz naše prozore. Studenti su svojim angažmanom i na ovaj način pokazali da im nedostaje Sveučilište. Pokrovitelj natječaja je Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi.
Na natječaj se prijavilo 133 autora s ukupno 290 fotografija, a izabrano je 20 najboljih koje su izložene na prvom katu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Obrazloženje tijeka natječaja predstavio je predsjednik Povjerenstva za foto-natječaj doc. dr. Krunoslav Novak.

Čestitku sudionicima natječaja uputio je vlč. Mladen Horvat, župnik Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi.

Prvim trima nagrađenim studenticama nagrade je uručio rektor dr. Tanjić, a dobitnice su: treće mjesto pripalo je studentici Veroniki Šimić, drugo Ani Čolić, a prvu nagradu osvojila je Ivana Brdar.

Svečani akademski čin završio je akademskom himnom nakon koje su se svi uputili na prvi kat kako bi pogledali izložbu fotografija, izvijestilo je Hrvatsko katoličko sveučilište.