Susretu u organizaciji Caritasa Varaždinske biskupije odazvali se članovi stotinjak obitelji

Tradicionalni susret s roditeljima petero i više malodobne djece koji Caritas Varaždinske biskupije priređuje dva puta godišnje, održan je u subotu 7. siječnja u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu. Okupljene su u ime organizatora pozdravili predsjednik Biskupijskog Caritasa mons. Ivan Godina i ravnatelj mr. Ante Šola. Susretu su se odazvali članovi stotinjak obitelji od njih gotovo 200 koje Biskupijski Caritas ima u evidenciji koju vodi za 105 župa Varaždinske biskupije. Nakon uvodne zajedničke molitve, mons. Godina zaželio je svima okupljenima da im i ovaj susret bude obogaćenje kako bi i dalje uz Božji blagoslov rasli u zajedništvu poput jedne velike obitelji.

Nazočne je pozdravio i varaždinski biskup Josip Mrzljak, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa, koji je rekao da se domovina na najbolji mogući način izgrađuje upravo ljudima i novim životima, dodavši da mnogočlane obitelji u tome imaju posebnu ulogu i doprinos. Osvrnuvši se na božićno vrijeme u kojem su se okupili, biskup je istaknuo da čestitati Božić znači čestitati novi život. “Mnogočlane obitelji svjedoče da prihvaćaju novi život. Možemo reći da ste vi jedan neprestani Božić u našem društvu jer prihvaćate začeti život, rađate i odgajate djecu”, poručio je biskup roditeljima. Izrazio je žaljenje što je samo u gradu Varaždinu prošle godine oko 250 ljudi više umrlo nego ih se rodilo. Primijetivši kako život s mnogo djece sigurno nije lagan i nosi svoje teškoće i križeve, biskup je rekao da nijedan život nije lagan, osobito ne onaj kršćanski koji je zahtjevan jer traži mnogo odricanja i žrtve, ali donosi i mnogo radosti i međusobnog zajedništva. Na kraju je istaknuo kako se svako zajedništvo gradi na principu obitelji, od onih najmanjih obitelji do župnih i biskupijskih zajednica, te je zaželio obiteljima da to zajedništvo izgrađuju “i u dobru i u zlu”, i onda kada se živi dobro i kada se nalaze u teškoćama.

Na susretu je predstavnica tvrtke “Bauerfeind” Sandra Čolja predstavila njihove proizvode koji se nude uz popust u suradnji s Hrvatskim Caritasom. Dipl. defektolog Robert Čusek, ravnatelj Obiteljskog centra Varaždinske županije, kroz prigodno izlaganje predstavio je kampanju “Jedno od pet”, koju je pokrenulo Vijeće Europe radi zaustavljanja seksualnog nasilja nad djecom, budući da svako peto dijete u Europi doživi tu vrstu zlostavljanja. Istaknuo je kako je na tu vrstu nasilja, koje je nasilje najgore vrste, potrebno imati nultu toleranciju, odnosno ono se ni u kojem slučaju ne smije tolerirati i prešućivati, nego ga je potrebno prijaviti i potražiti pomoć od mjerodavnih institucija. Na kraju susreta roditeljima su darovani prigodni obiteljski paketi, koji su sadržavali dječje igračke, knjige i slatkiše, hranu, higijenske potrepštine, te novu odjeću i krevetninu, koje su osigurali brojni donatori. (ika/bitno.net)