Prvi rezultati ovogodišnjeg popisa stanovništva donijeli su poražavajuće brojke u svim županijama SZ Hrvatske.

U općinama najgore

Koprivničko-križevačka jeu posljednjih deset godina izgubila je 8885 stanovnika i danas ih broji 115.582. Manja su i sva tri grada – Koprivnica sa 0,4 posto manje stanovnika broji njih 30.872, Križevci 21.155, odnosno 5,2 posto manje, a Đurđevac 8290 – što je za 6,5 posto manje nego 2001. godine.

Manje stanovnika broje i 22 općine. Najgore je u Legradu koji se smanjio za 20 posto, slijede Đelekovec sa 15 posto, Ferdinandovac sa 17 posto i Kalnik sa 15 posto.

No, upozorava geograf Dragutin Feletar, pri usporedbi podataka treba uzeti u obzir i metodološku pogrešku od 2,5 posto, koja umanjuje navedene postotke.

– Gledajući negativnu razliku između nataliteta i mortaliteta, očekivali smo da će stanje biti i gore, tako da smo zapravo ugodno iznenađeni rezultatima popisa – rekao je Feletar. Objašnjava kako je, uzimajući u obzir statističku pogrešku, Koprivnica ipak povećala broj stanovnika, no to se može zahvaliti porastu prigradskih naselja Herešina, Glogovca, Draganovca i Starigrada koji bilježi rast od čak 52 posto. Veći interes stanovništva za okolicu gradova razumljiv je zbog jeftinijih nekretnina i lakšeg života.

Feletar napominje i kako su migracije smanjene na malu mjeru jer više nema privlačnih točaka u kojima se, na primjer, jednostavno može do posla.

Drugi moralni pristup

Stručnjaci zasad ne vide bolju situaciju u budućnosti. Porast broja stanovništva, kaže Feletar, je proces koji traje godinama, a da bi se on ostvario – potrebnije su dugoročna dobra gospodarska politika, politika jačanja obitelji, ali i promjena moralnog pristupa jer u Hrvatskoj je gotovo izjednačen broj rođene djece i broj pobačaja.

izvor: http://dalje.com/hr-hrvatska/strucnjaci–u-hrvatskoj-je-izjednacen-broj-rodjene-djece-i-broj-pobacaja/368058