Međunarodni projekt „Nightfever“ je nakon pandemijske stanke ponovno održan u petak 23. rujna u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku.

Program je probudio veliki interes Dubrovčana i gostiju koji su se našli u gradu. Tijekom cijele večeri u Parčevu crkvu pristizali su brojni posjetitelji koji su dolazili pred oltar zapaliti svijeću ili pak napisati molitvu.

Program je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio povjerenik za mlade Dubrovačke biskupije don Ivo Markić. U propovijedi se osvrnuo na evanđelje i Isusov poziv apostolima da idu i svjedoče svoju vjeru. Rekavši da ni apostoli nisu do kraja prepoznali Mesiju, povjerenik Markić je poručio mladim volonterima koji su tu večer pozivali ljude da uđu u crkvu sv. Vlaha da prvo oni imaju živ odnos s Gospodinom kako bi mogli pozvati druge i drugima svjedočiti zašto su kršćani. „Ako imate otvoreno srce za Gospodina, imat ćete otvoreno srce i za osobu pored sebe“, kazao je predslavitelj.

Foto: Dubrovačka biskupija

Molitveno-meditativni program održan je na više svjetskih jezika pa su se tako molitve, pjesme i svjedočanstva, osim na hrvatskom, mogla čuti i na engleskom i španjolskom, dok su se citati i razgovori mogli pronaći i na njemačkom i talijanskom jeziku. Takva raznovrsnost jezika, unutrašnjost crkve gotovo bez osvjetljena u noćnim satima i živim bojama obasjan vanjski izgled crkve sv. Vlaha privukli su brojne turiste koji su uglavnom posve neočekivano ovu večer umjesto u šetnji ulicama grada, proveli u molitvi u crkvi sv. Vlaha.

Unutar crkve posjetitelji su mogli i napisati svoje molitvene nakane, čitati Riječ Božju te slušati meditacije ili se ispovijedati. Također, mladi su svjedočili svoje iskustvo vjere i prenosili ga onima koji su dolazili u crkvu. Meditativnom glazbom na različitim jezicima program je pratio „Speramus“.

Uz povjerenika Markića na Nightfeveru su sudjelovali kapelan Župe Svete Obitelji iz Nove Mokošice don Jure Paponja, koji je predvodio euharistijsko klanjanje te župnik Župe Svetog Križa u Gružu don Mihovil Žuljević Mikas i župnik katedralne Župe Velike Gospe don Marin Lučić.

Foto: Dubrovačka biskupija

Nightfever je projekt međunarodnoga karaktera pokrenut 2005. godine u Kölnu u Njemačkoj nakon Svjetskog dana mladih. Osmišljen kao večer otvorenih vrata crkve želi ljudima koji se tu večer zateknu u gradu omogućiti trenutke molitve i meditacije. Specifičnost Nightfevera je u pjesmi, molitvi i meditaciji na nekoliko svjetskih jezika. Projekt je do sada održan u šezdesetak svjetskih gradova, poput Rima, Sydneyja, Glasgowa, Münchena, Lurda, te Splita u kojem je ovaj projekt realiziran prvi put u Hrvatskoj 2012. godine. Velika posjećenost i izrazito pozitivne reakcije stanovnika grada te domaćih i stranih gostiju opravdale su pokretanje ovog projekta i u Dubrovniku 2013. godine.

Program je održan u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, a uz podršku i sponzorstvo Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Foto: Dubrovačka biskupija