Donosimo vam prijevod članka kojeg je objavio talijanski portal La bussola quotidiana o akciji ”I ja sam bio embrij”.

Embrij

Uskoro ćemo u Hrvatskoj gledati Herodov trijumf. Kao da zapravo nije dovoljno gotovo 900 tisuća legalno izvršenih abortusa od 1978. do danas na temelju primjene jugoslavenskog zakona «o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece», još uvijek na snazi u Hrvatskoj, nova vladajuća koalicija lijeve orijentacije pod vodstvom socijaldemokrata (ex-komunisti) namjerava Saboru predstaviti prijedlog novog zakona o umjetnoj oplodnji, koji se smatra jednim od najliberalnijih u Europi. Ona će izmijeniti aktualni zakon, usvojen 2009. od prethodne većine desnog centra iz stranke HDZ, koji, iako nije u skladu s katoličkim moralnim načelima, ima kvalitetu u tome što među ostalim zabranjuje heterolognu oplodnju i zamrzavanje embrija, koji će naprotiv biti legalizirani novim prijedlogom zakona.

Takav prijedlog je najavio novi ministar zdravlja Rajko Ostojić u jednom intervjuu početkom siječnja. Arogantnim tonom ministar je naime ustvrdio da «za sve naše građane koji smatraju … da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice… ostat će taj rigidan, konzervativan zakon 20. stoljeća». Naprotiv, za one koji su uvjereni «da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete… omogućit ćemo zamrzavanje embrija». Potrebno je, zaključuje ministar, dati mogućnost izbora: «Ne smije postojati diskriminacija, a sada ona postoji: građani koji žele zakone i spoznaje 21. stoljeća, njima ćemo dati mogućnost zamrzavanja embrija». Istovremeno ministar je razriješio šest od sedam stručnjaka iz Nacionalnog povjerenstva za medicinski potpomognutu oplodnju, koja ima zadatak sastaviti novi prijedlog navedenog zakona, samo zato što smatraju da ljudski život započinje začećem, obavještavajući ih o smjeni jedino putem e-maila – na njihovo su mjesto imenovani stručnjaci podobniji obzirom na ideološka stajališta.

Izjave ministra Ostojića izazvale su zbunjenost katoličkog svijeta, ali jedino je katolička (zapravo nevladina – op. prev.) udruga Vigilare iz Zagreba reagirala odmah, organizirajući – unatoč apsolutnoj medijskoj blokadi – inicijativu pod nazivom I ja sam bio embrij, koju je u dva tjedna podržao velik broj građana, koji su pozvani slati protestne e-mailove predsjedniku Vlade tražeći javnu ispriku ministra zdravlja i javno očitovanje o tome jesu li njegove izjave ujedno i službeni stav Vlade o tome kada započinje ljudski život.

Nakon što je premijer Zoran Milanović u Saboru ove protestne e-mailove nazvao “malim spamovima”, tj. smećem, udruga Vigilare je prešla na drugu fazu inicijative pozivajući građane na novo slanje protestnih e-mailova premijeru s naslovom «Nisam SPAM nego sam građanin koji je bio embrij!» sa zahtjevom da se premijer susretne s glasnogovornikom inicijative. Snimljen je i 5-ominutni dokumentarni film postavljen na Youtube, te je pokrenuta Facebook stranica.

Na koncu su se oglasili i hrvatski biskupi, 24. siječnja, dvadeset dana nakon intervjua ministra Ostojića, i na kraju zasjedanja Biskupske konferencije izrazili svoje «čuđenje na izjave ministra zdravlja… o početku ljudskoga života koje su u javnosti odjeknule kao nestručne, nehumane i ideološki motivirane». Ukupno tri retka, ali dovoljna da čitav događaj i inicijativa udruge Vigilare završi na prvim stranicama novina, očito zainteresiranih za prvi mogući sukob između biskupa i nove lijevo orijentirane vlasti, tako da je pitanje poprimilo značenje od nacionalnog interesa. Tek tada se ministar Ostojić osjetio prinuđenim sastati s delegacijom Biskupske konferencije (u kojoj, međutim, nije bio nijedan biskup).

Tek dva dana nakon tog susreta novine su objavile glavne naznake tog novog prijedloga zakona, ostavljajući u nevjerici katoličke vjernike. Pod izgovorom da Hrvatska na tom području mora poštivati smjernice Europske unije, novi nacrt zakona dopušta heterolognu oplodnju i zamrzavanje viška embrija stvorenih u postupku umjetne oplodnje – od 8 embrija, 2 će biti implantirana u maternicu žene, a ostalih 6 odmah zamrznuti. Ovi posljednji će se čuvati na trošak Države kroz 5 godina, a nakon toga roditelji će morati odlučiti hoće li sami pokriti troškove čuvanja za narednih 5 godina; u protivnom, izgubit će svako pravo na te embrije, koji će moći biti “posvojeni” (čitaj: prodani) «parovima koji ne mogu imati dijete na prirodan način».

Nekoliko je aspekata ovog prijedloga zakona, blago rečeno potresnih: masovno zamrzavanje embrija, pohranjenih u frižiderima bolnica i klinika, pravim i istinskim hipertehnološkim koncentracijskim logorima 21. stoljeća; velika vjerojatnost da će, ako ih više ne budu tražili roditelji, nakon pet godina embriji biti bacani u smeće ili prodavani – službeni izraz “posvajanje” predstavlja izokretanje stvarnosti i okrutnu prijevaru, budući da će parovi “posvojitelji” plaćati značajne iznose roditeljima za dobivanje embrija. Uzimajući u obzir vrijeme u kojem živimo, ne treba isključiti da će, iz razloga predviđene naknade za njihovo prodavanje, nastati ”industrija” embrija, gdje će se javljati žene spremne začeti embrije da bi ih potom “dale posvojiti” nakon pet godina. Osim toga, neodređenost pojma “par koji ne može imati djecu na prirodan način” sigurno će završiti na način da se među korisnike “posvojenih”   embrija uključi i homoseksualne parove.

Ministar Ostojić je naglasio mogućnost biznisa i smanjenja hrvatskog javnog duga što se nudi ovim novim zakonom, pokazujući na taj način kako nova hrvatska vlada Zorana Milanovića namjerava ostvariti dobit iz ove nove i gnjusne trgovine ljudskim bićima i iz turizma “zbog umjetne oplodnje” hetero i homoseksualnih parova iz zemalja u kojima su, kao primjerice u Italiji, zakonske odredbe u ovom području mnogo restriktivnije.

Ako isključimo tri reda sadržana u priopćenju od 24. siječnja, hrvatski biskupi do danas nisu podigli svoj glas protiv ovog novog prijedloga zakona, možda zbog činjenice da nakon godina kompromisne suradnje s vladom HDZ-a, još nisu prozreli mjere nove vlade lijeve orijentacije. Iznimke ovakvog držanja predstavljaju pomoćni zagrebački biskup Pozaić, i krčki biskup Župan, koji uostalom ne predstavljaju utjecajne pozicije unutar Biskupske konferencije.

Župan, koji je već prošle godine prigodom pohoda Zagrebu pape Benedikta XVI. zatražio izmjenu, iako ne i ukidanje, zakona koji ozakonjuje abortus, i naglasio pravo djece da svoje roditelje nazivaju «njihovim prirodnim imenom mama i tata», u propovijedi izgovorenoj u krčkoj katedrali 5. veljače prigodom obilježavanja Dana života upozorio je katoličke roditelje: «Najvjerojatnije ćete se naći pred nekim školskim programima koji će na svaki mogući način vašu djecu htjeti uputiti i naučiti što ne odgovara ni istini ni dobru niti koristi djeci. Ima perioda u životu kada Bog svakog čovjeka stavlja pred odluku i izbor kojemu se ne može izbjeći… Sigurno ćete i vi, dragi roditelji, biti dovedeni do toga da ćete se jasno trebati očitovati i odlučiti: ili za ono što je istina za koju jamči Bog, ili za ljudske izmišljotine. Jasno stoji na početku stvaranja da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko i ništa više… Ovo je istina o čovjeku a sve drugo nije istina. Danas na Dan života, ali ne samo danas, treba to jasno reći i svi to trebaju znati jer što se tome protivi, protivi se Bogu i čovjeku».

Michele Poropat

Prijevod:Vigilare

Izvor