SusretFoto: IKA
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i pomoćni biskup Ivan Šaško susreli su se sa stotinjak umjetnika u utorak 27. ožujka u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, u sklopu inicijative “Misije u gradovima”.

U pozdravu je kardinal Bozanić istaknuo kako je osnivanjem Papinskoga vijeća za novu evangelizaciju papa Benedikt XVI. želio da se suvremenom čovjeku što više približi svjetlo Evanđelja, pa se na tom tragu ove korizme provodi zajednička inicijativa “Misije u gradovima”, tj. program evangelizacije, navještaj Isusa Krista u raznim prilikama života. Kardinal je kratko predstavio aktivnosti u Zagrebačkoj nadbiskupiji te je istaknuo kako na tu inicijativu valja gledati u sklopu šireg nastojanja Crkve oko nove evangelizacije, o čemu je posebno govorio bl. papa Ivan Pavao II. On je duboko osjećao taj izazov za Crkvu u današnjem vremenu, podsjetio je kardinal te upozorio kako nova evangelizacija nije novo Evanđelje. Evanđelje je isto, jer je Krist isti jučer, danas i uvijek. No, potrebno je to Evanđelje, tog Isusa približiti čovjeku današnjice, da bi ga mogao susresti, rekao je kardinal.

Tematsko razmišljanje “Umjetnost i nova evangelizacija” održao je biskup Šaško. Govoreći kako Crkva ne može bez umjetnosti, biskup je rekao da je njezin život takav da je ona trajno vezana uz umjetnosti, u svojemu teološkom promišljanju, u svome liturgijskome slavljenju, u svome navjestiteljskom i odgojnom, pa i karitativnom pozivu. “Premda je važno znati vrednovati i procijeniti karizmu, za ovu inicijativu puno nam je važnije vidjeti i susresti ljude koji su dio naših vjerničkih zajednica, koji su u nekoj mjeri prisutni u životu Crkve, a možda im se baš zbog toga što svjedoče svoje kršćanstvo ne daje dovoljno pozornosti. Znamo da danas nije lako biti kršćanin u hrvatskome društvu, u bilo kojemu zvanju, a rekao bih osobito u umjetničkome. To ne samo da nas ne treba čuditi, nego je to sastavni dio kršćanskoga poziva”, rekao je.

“Puno je jednostavnije i tu se otkloniti od onoga što u javnosti biva predstavljeno kao nesuvremeno i neatraktivno, utopiti se u napredak po nečijoj mjeri”, napomenuo je zagrebački pomoćni biskup. Zahvalio je umjetnicima na nesebičnom radu u okrilju Crkve, “ne srameći se svojih kršćanskih uvjerenja, znajući da baš kršćanstvo ima u sebi stvaralačku snagu i slobodu, tako važnu za poziv umjetnika. Kršćanstvo je neodvojivo od kulture, a kultura od umjetnosti. Ideologije pak ne vole umjetnost i svaka se diktatura slomila ponajprije zbog nasilja nad kulturom”. Biskup je predložio i nekoliko poticaja koji bi mogli slijediti nakon ovoga susreta. “Stalo mi je do toga da prisutnost umjetničkoga rada u Zagrebačkoj nadbiskupiji bude snažnija. To nije lako postići, i to se najmanje postiže dekretima. Kažem to vama koji ste tako ovisni o nadahnuću. No, neki oblik veće organiziranosti mora postojati. Puno se toga događa, i sada traje Pasionska baština, što je tako usko povezano i s crkvenim prostorom i kršćanskom kulturom, a da to ipak nema prodornost koju zaslužuje. Zato mislim da je opravdano očekivati da se organiziraju susreti umjetnika i u budućnosti, možda ih razlažući na pojedina umjetnička područja”, rekao je.

Nadalje je istaknuo mogućnost organiziranja manjih izložbi u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu na kojima bi se predstavili umjetnici koji iz raznih razloga to ne mogu drugdje, a imaju vrijedna djela. Posebno je istaknuo Godinu vjere što predstoji, te je u tom kontekstu pozvao umjetnike da u svom radu to imaju na pameti i u srcu.

“Vjera, odnosno Vjerovanje ili pojedini njegovi segmenti u umjetnosti svakako da mogu biti izazovni; stvaranje umjetničkih putova vjere, da ne kažem: umjetnički katekizmi. Godina je to prikladna za glazbena djela pod tematikom vjere; dramska djela; filmovi”. Također je istaknuo kako predstoji i Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije te bi bilo “važno da se i umjetnici uključe, osobito zbog pitanja koja se ne tiču samo evangelizacije, nego i suradnje u osmišljavanju, planiranju, realizaciji pojedinih prostora koji traže umjetnički govor”.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, u osvrtu na susret, istaknuo je važnim što se on dogodio u srcu korizme. Govoreći u tom kontekstu o lirici križa, istaknuo je kako su hrvatski umjetnici na različitim područjima dali odgovore i to od davnih vremena, od Bašćanske ploče do danas. Nakon razmjene mišljenja i iznošenja prijedloga, u zaključnoj riječi kardinal Bozanić istaknuo je kako je Crkva u službi čovjeka, ona je zajednica koja okuplja, povezuje. “Večeras smo osjetili: ima inicijativa, ali nam je potrebno upravo to povezivanje, treba nam pojačati mrežu, treba omogućiti i prostor i vrijeme gdje se možemo naći zajedno, u prvom redu zbog čovjeka, našeg hrvatskog čovjeka i zbog istine kojoj želimo služiti”, rekao je kardinal.
Susret je završio “Molitvom umjetnika” koja je sastavljena za tu prigodu. Sudionici susreta dobili su knjižicu – dokument Papinskoga vijeća za kulturu “Via pulchritudinis. Povlašteni put evangelizacije i dijaloga”.(ika/bitno.net)