Katedrala

”… nalazimo se u ovoj, zagrebačkoj katedrali, koja je danas ljepša nego ikada! A zašto je naša katedrala DANAS ljepša nego ikada? Zato što se u njoj nalazite vi – djeca zagrebačkih osnovnih škola…” Ovim se uvodnim riječima, zagrebački kardinal, msgr. Josip Bozanić obratio osnovnoškolcima, kojih je bilo više od 4.000. Naša Prvostolnica, uistinu je bila ispunjena do posljednjeg, sjedećeg i stojećeg mjesta.

Molitveni susret započeo je u 10,30 h. Kardinal Bozanić je na početku pozdravio sve prisutne, zatim je uslijedila uvodna molitva, Služba čitanja, kratko razmišljanje u kojem je kardinal stavio naglasak na znak križa. Istaknuo je, kada se križamo, ruku prvo stavimo na čelo, što znači da je Otac počelo svega, zatim desnicu stavimo na srce, što označava Kristovu ljubav prema nama, te na kraju, dotičemo ramena, što upućuje na zagrljaj Duha Svetoga. Poslije kratkog razmišljanja, slijedile su molitve učenika.

Susret je završio klanjanjem, koje me je neodoljivo podsjetilo na prošlogodišnje klanjanje na Trgu, a koje je predvodio papa Benedikt XVI. Ovdje nas je, istina, bilo puno manje, ali ozračje je bilo isto! 4.ooo učenika spustilo se na koljena, te su se, u tišini svoga srca poklonili svome Spasitelju.
Pjesmom i molitvom učenici su slavili Boga, zahvaljivali Mu za sve primljene darove tijekom ove školske godina, ali i za darove primljene tijekom života.

Na kraju susreta kardinal je preko djece uputio pozdrave i njihovim najbližima i najmilijima, njihovim roditeljima, bakama, djedovima, braći i sestrama. Nakon završnih riječi, učenici brojnih škola darovali su kardinalu darove, a zajednički dar svih učenika bila je KNJIGA PITANJA. Naime radi se o brojnim pitanjima koja su učenici postavili kardinalu, a njihovi su ih vjeroučitelji proslijedili Organizatoru skupa, te je tako nastao ovaj originalni dar!

Oni rijetki odrasli, koji su imali sreće biti u katedrali, mislim da su doživjeli komadić Raja na Zemlji. Biti dionikom jednog takvog molitvenog susreta (prvi u našoj nadbiskupiji), uistinu je nešto posebno i neopisivo.

Vjeroučiteljica Silvija