Bosco

Salezijanci i Salezijanska obitelj započeli su proslavu 100. obljetnice dolaska salezijanaca u Hrvatsku. Slavlje je otvoreno na Salezijanskim danima koji su održani u zajednicama na Jarunu i Knežiji. Mlade je provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić uveo u proslavu tijekom nacionalnog susreta salezijanske mladeži 13. i 14. listopada u Žepču (BiH). U župi Marije pomoćnice na Knežiji 20. listopada na Danu Salezijanske obitelji okupili su se salezijanci svećenici, kćeri Marije pomoćnice, salezijanci suradnici i Don Boscovi bivši učenici te proslavili ulazak u obljetnicu.

Središnji događaj proslave obljetnice bit će dolazak urne s relikvijama svetog Ivana Bosca koja će od 8. do 23. ožujka 2013. obići sve salezijanske zajednice u hrvatskoj provinciji. Urna od 2010. putuje po salezijanskom svijetu kao priprava za 200. obljetnicu rođenja sveca mladih koja će biti svečano proslavljena 2015. godine. Svečeve relikvije bit će donesene u župu Marije pomoćnice u Zagrebu 8. ožujka, a potom će obići zagrebačku župu sv. Ane u Rudešu i svetište Sveta Mati Slobode na Jarunu, Čabar, Rijeku, Zadar, Split, Novu Mokošicu, Žepče (BiH), Beli Manastir, Badljevinu i Sirač, župu sv. Ivana Bosca u Podsusedu te ponovno doći u župu Marije pomoćnice na Knežiji gdje će se 23. ožujka održati završno slavlje.

Uz druge tradicionalne događaje, u Zagrebu će se sredinom proljeća održati Međunarodne sportske igre salezijanske mladeži. U pripremi su drugo izdanje Don Boscova životopisa “Ukrali ste mi srce”, “Nekrologij” salezijanaca koji su djelovali u Hrvatskoj, “Leksikon odgojnih znanosti”, monografija i dr.

Svečani završetak proslave 100. obljetnice dolaska salezijanaca u Hrvatsku održat će se 12. i 13. listopada 2013. kada će provinciju posjetiti i vrhovni poglavar salezijanske Družbe don Pascual Chávez Villanueva.

Premda su salezijancima u Torino još za života svetog Ivana Bosca stizali pozivi iz hrvatskih krajeva, na tlo današnje Hrvatske stigli su 1913. i to u Rovinj. U Rijeku su došli 1918., a Nadbiskupski konvikt u Zagrebu počeli su voditi 1922. godine. Danas u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji koja obuhvaća teritorij Hrvatske i Bosne i Hercegovine djeluju u četrnaest župa, Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci i Katoličkom školskom centru “Don Bosco” u Žepču. Prisutni su još i u pet hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj.(ika/bitno.net)