Svećenici

“Sakrament potvrde i odgovornost vjernika za život crkvene zajednice” tema je drugoga pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike koji se 6. i 7. ožujka održava u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu. Dvodnevni kolokvij održava se u organizaciji Vijeća za kler i Vijeća za katehizaciju Hrvatske biskupske konferencije.

Dvjestotinjak okupljenih predstavnika dekanata iz svih hrvatskih biskupija te biskupijskih pastoralnih i katehetskih ureda pozdravili su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, prenosi HKR.

Kardinal Bozanić podsjetio je da je njujorški kardinal Dolan uoči posljednjega konzistorija govorio o zaprepašćujućem vjerskom neznanju koje se širi svijetom, s čime se kasnije složio i Benedikt XVI. A nizozemski kardinal Simonis tom je prilikom posvjedočio da su mu mladi, govoreći o muslimanima, rekli da “oni poste i nešto čine za svoju vjeru, a što to mi posebno činimo kao katolici? ”
Kardinal se prisjetio i prošlogodišnjega Papina pohoda Hrvatskoj te istaknuo da se u govoru o krizmanicima treba misliti i na mlade koji su se susreli s Papom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. “To je plod našeg rada s krizmanicima i to je plod rada naše Crkve”, rekao je zagrebački nadbiskup te zaključio da je u ocjeni crkvenoga rada s mladima potrebna objektivnost “kako se s jedne strane ne bi upalo u preveliku kritičnost i omalovažavanje nastojanja Crkve, a s druge strane je potrebno da budemo kritični prema radu s mladima, prema onome što mi njima postavljamo kao zadatak i prema onome što naša Crkva traži od onih koji pristupaju sakramentu svete potvrde”.

Nadbiskup Srakić upozorio je da sav pastoralni rad sada treba biti usmjeren na novu evangelizaciju u koju su pozvani uključiti se baš svi, i biskupi i svećenici i laici, svatko na svoj način. Dodao je da je “nakana kolokvija promišljati i o odgovornosti vjernika za život župne i crkvene zajednice i to na poseban način kroz prizmu sakramenta potvrde. Ono što se simbolički označilo sakramentom krsta djeteta, ono što se u sakramentu euharistije podijeljenog djetetu u životu djeteta počelo ostvarivati, trebalo bi u sakramentu potvrde postati stvarnošću života vjernika. Taj inicijacijski proces kojim se vjernika dovodi do osobnog susreta s Bogom i do zajedničkoga života s konkretnom župnom zajednicom u sakramentu potvrde doživljava kao nešto poput ređenja za apostolat laika”.

U rad kolokvija okupljene svećenike uveo je predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić. Istaknuo je da kolokvij u središte stavlja odgovornost vjernika za život zajednice, a svećenike vodi u promišljanje njihove pastoralne suradnje s vjernicima laicima. Spomenuo je i temeljne probleme s kojima se pastoralni djelatnici susreću u pripravi za sakrament potvrde, kao i posakramentalnom praćenju krizmanika kao što su – udaljenost vizije cjeline katekumenalnoga hoda, izostanak župne zajednice u pripravi djece i mladih na sakramente inicijacije i nedostatak mistagogije i nedovoljno shvaćanje njezine važnosti.

Kolokvij je nastavljen predavanjima i razgovorima o pastoralno-katehetskim modelima priprave i slavljima sakramenta potvrde. Euharistijsko slavlje u 18.30 sati u zagrebačkoj prvostolnici predvodit će kardinal Bozanić.

Drugi dan kolokvija bit će posvećen radu u skupinama, a nakon završne rasprave, sintezu će iznijeti predsjednik Vijeća HBK za kler bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. (ika/bitno.net)