SpomenikFoto: IKA
Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima s područja Zabiokovlja otkriven je u subotu 14. srpnja, uoči blagdana Gospe od Karmela, na vidikovcu podno Biokova na odmorištu Rašćane Gornje, djelu autoceste Zagvozd-Vrgorac. Odrješenje za poginule hrvatske branitelje molio je mons. dr. Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Spomenik su otkrili saborska zastupnica Jadranka Kosor, izaslanik predsjednika RH general Slaven Zdilar te članovi obitelji poginulih. Nakon himne u izvedbi klape Mihovil i minute šutnje okupljene je pozdravio Marijan Zec, predsjednik Udruge građana “Biokovo”, inicijatora izgradnje spomenika, potom su govorili načelnik Općine Zagvozd Miroslav Gaće, dožupan Luka Brčić.

Predsjednik Odbora za izgradnju spomen obilježja don Vjekoslav Pavlinović, između ostaloga je istaknuo da je spomenik s dvanaest obeliska (dvanaest apostola) koji su simbol mnoštva, koje u prostoru predočava križ, znak žrtve koju su dali za domovinu, a izradili su ga Robert Jozić i Filip Tadin. (ika/bitno.net)