Povod emisije bio je slučaj u Sotinu, gdje je majka maloljetnice prijavila sada već pokojnog župnika za seksualno zlostavljanje svoje kćeri. To zlostavljanje se navodno dogodilo 2016. godine, župnik je preminuo 2021. godine, a prije nekoliko dana Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić javno je odbacio medijske optužbe da je sudjelovao u zataškavanju ovog slučaja. Nadbiskup Hranić je slučaj prijavio DORH-u 2017. godine.

HRT javlja da je Bošnjaković, upitan je li Hranić trebao maknuti župnika, rekao kako bi tu situaciju promatrao iz perspektive žrtve, za koju bi bilo iznimno frustrirajuće da se, unatoč prijavama, ne događa promjena, te da je svećenika trebalo izolirati od doticaja s mogućim žrtvama.

Na pitanje urednice i voditeljice Marije Gerbec Njavro koliko je seksualno zlostavljanje unutar Crkve učestalo u Hrvatskoj, Bošnjaković je rekao da se može računati kako od 3 do 4 posto svećenika “ima poteškoća sa svojim seksualnim usmjerenjem prema maloljetnim osobama”. Dodao je da je među normalnom populacijom, prema istraživanjima, taj udio oko 4 do 5 posto.

„Nažalost, s time smo se suočili i unutar Crkve. Ono što mi u Hrvatskoj činimo, rekao bih da smo i mi tu na počecima, ali rekao bih da se čine vrlo dragocjene stvari. Osnovano je Povjerenstvo pri HBK, imali smo 2021. godine stručan skup za sve povjerenike, planiramo skup i ove godine u studenom, organizirali smo 25 edukacija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu… “, dodao je.

Bošnjaković je također rekao kako se Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika pri HBK nije bavilo ovim slučajem. Dodao je kako je opravdana i potrebna nadoknada štete, ali je naglasak stavio na važnost „duhovnog obeštećenja“. „To je javna isprika i pokajanja od strane nas u Crkvi i odgovornih osoba kako ne bismo umračili za žrtve i sliku Boga. Promišljajući o ovim događajima, shvatio sam kako je potrebno i jedno teološko obeštećenje, da i na teološkim fakultetima započnemo promišljati o ovoj temi… “, objasnio je.

„Kažu da svaka patnja nije ujedno i trauma, ali da svako seksualno zlostavljanje predstavlja doživotnu traumu, koja ostavlja tešku bol. Mi u Crkvi moramo se učiti promatrati ne samo ljudska nego i teološka i duhovna pitanja iz perspektive žrtve. Što nam žrtve mogu reći o Bogu? Kakav je njihov doživljaj Boga? Želi li oni Boga?“, poručio je.

Matulić je rekao  i kako “ne postoji ništa svetije u Crkvi od nepovredivog, apsolutnog, urođenog, neotuđivog ljudskog dostojanstva svake osobe, a pogotovo nevine male djece, maloljetnika i ranjivih osoba koje su nisu sposobne braniti”. „Takva vrsta agresije na ljudsku osobu obilježava je za cijeli život. Vi ne možete to jednostavno izbrisati. To je uvijek kao živa lava u vama…“, poručio je.

U emisiji je naglasio: „Nebitno je u kojoj dobi i iz kojeg vremena slučajeva govori žrtva. Ako je žrtva tu, mi se pred tom žrtvom trebamo pokloniti, ispričati se i omogućiti da ta žrtva zadobije zadovoljštinu. A ono što se dogodilo ne možemo više popraviti, ali možemo tražiti načine kako ublažiti sve te posljedice“, rekao je.

Profesor Matulić je također komentirao Papino nadopunjavanje odredbe o postupanju prema spolnom zlostavljanju u Crkvi. Rekao je kako sumnje, pa čak i one anonimne prijave, ne smiju proći ispod radara, nego svaku treba preispitati i istražiti.

Emisiju možete poslušati OVDJE.