Prof. dr. sc. Josip Šimunović rođen je u Zagrebu 17. travnja 1971. godine od roditelja Josipa i +Ane r. Koren. Osnovnu školu pohađao je u Zagrebu. Nakon završenog osmog razreda upisuje Interdijecezansku srednju školu za spremanje svećenika na Šalati. Nakon odsluženja vojnog roka u Pirotu, 1990. godine je primljen u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu kao kandidat za Zagrebačku nadbiskupiju. Iste godine upisao je filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem je diplomirao 13. srpnja 1995. i stekao naslov diplomiranog teologa.

Nakon svećeničkog ređenja 29. lipnja 1996. godine, u akademskoj godini 1996./1997. upisao je poslijediplomski studij religiozne pedagogije i katehetike na Katoličkom fakultetu Sveučilišta u Beču. Na istoimenom Fakultetu, 1. lipnja 1999. godine, postiže akademski stupanj doktora teologije.

Po povratku iz Beča, godinu dana bio je privremeni župni vikar u Župi sv. Leopolda B. Mandića, u zagrebačkom naselju Voltino – Ljubljanica, i godinu dana tajnik zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. Od jeseni 2001. godine pastoralni je suradnik u župi Pohoda BDM na Dolcu i katedralni ceremonijar. Katedralni je ceremonijar bio do veljače 2012. godine.

U ljetnom semestru akademske godine 2000./2001. je kao honorarni nastavnik počeo predavati kolegij Proseminar s katehetskom temom Vjeroučitelj danas na prvoj godini Katehetskog instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od akademske godine 2001./2002. zaposlen je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Član je Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, Povjerenstva za polaganje stručnog ispita vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola, PosT Netzwerk der mittel- und osteuropäischen Pastoraltheologinnen und Pastoraltheologen, Povjerenstva za recenziranje vjeronaučnih udžbenika (imenovan od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa), Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije, Tajništva za pripremu Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Od  1. lipnja 2019. godine je v.d. pročelnika Katedre pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 29. studenoga 2019. godine pročelnik je katedre pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na mandat od pet godina. Do sada je biran u suradnička zvanja i u znanstveno-nastavna zvanja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predaje više kolegija te je autor više knjiga i brojnih znanstvenih radova koji se mogu naći na poveznici OVDJE.