U utorak 23. ožujka 2021., godinu dana nakon što je život izgubila jedina žrtva zagrebačkog potresa – petnaestogodišnja Anamarija Carević, u vrtu potresom teško stradale bazilike Srca Isusova predstavljena je Zaklada za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“. Svečanom događaju nazočio je apostolski nuncij u Hrvatskoj, monsinjor Giorgio Lingua, kao i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predstojnik ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, doc. dr. sc. Olivera Majić, gospodin Stjepan Tutiš, pročelnik gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, kao i drugi predstavnici državnih i gradskih institucija. U okviru predstavljanja Zaklade održana je i komemoracija za Anamariju Carević, župljanku župe Srca Isusova, čije će ime ostati zabilježeno ne samo u srcima onih koji su je poznavali, već i u imenu pastoralnog centra koji će se graditi prikupljenim donacijama građana.

„Imajući na umu da ćemo u obnovi bazilike kao zaštićenog spomenika kulture imati potporu Ministarstva kulture (u tijeku je potpisivanje ugovora za participaciju sredstava iz Fonda solidarnosti EU), znali smo da i mi trebamo i želimo dati svoj doprinos. Dapače, upravo ova kušnja dala nam je snagu da gledamo i malo dalje te da uz obnovu bazilike rekonstruiramo i dogradimo pastoralni centar koji će nositi ime ‘Anamarija Carević’, pastoralni centar dostojan ljepote obnovljene bazilike i apostolata koji se u sjeni bazilike vrše“, istaknuo je u svom obraćanju okupljenima zakladnik, župnik i rektor bazilike Srca Isusova, isusovac pater Ivan Matić te pozvao sugrađane da u znak sjećanja na jedinu žrtvu zagrebačkog potresa večeras u 19 sati upale svijeće u prozorima svojih domova, a vjernike da se pridruže u molitvi na svetoj misi u 18:30 sati.

Okupljenima se, između ostalih, obratila i Nataša Carević, majka preminule Anamarije, rekavši: „Moram priznati kako ću s velikim ponosom i ljubavlju gledati na novi pastoralni centar župe Presvetog Srca Isusova koji će nositi ime moje kćeri Anamarije Carević.“ Pročitala je i dirljivo pismo koje su joj napisali i za uspomenu darovali Anamarijini vršnjaci i prijatelji.

Ministrica kulture i medija Republike i medija Republike Hrvatske, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, u svom je obraćanju istaknula: „Ovih dana najviše govorimo upravo o obnovi i o svemu što smo napravili ili trebamo napraviti, ali nekako mi se čini da je danas ovdje prilika da zaista manje govorimo o zgradama, a više govorimo o obnovi duha, a vi ste tome ovim činom dali zaista veliki doprinos.“

Na svečanom predstavljanju Zaklade predstavljeni su i njezini prvi ambasadori: Alan Hržica, Ivana Husar i Ivo Gamulin Gianni.

O ZAKLADI

Zaklada za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“ pokušaj je okupljenih vjernika, u suradnji s isusovačkim redom, na djelovanje i pomoć oko skupljanja sredstava za obnovu bazilike u Palmotićevoj ulici i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“. Zaklada je osnovana 29. listopada 2020. sa sjedištem u Palmotićevoj 31, pored same Bazilike. Jednakim žarom, čistoćom i angažiranošću koji su resili mladu Anamariju, jedinu žrtvu zagrebačkog potresa, osnivači žele nastaviti njegovati i buditi vjeru u mladima, stavljajući im život mlade Anamarije kao primjer te se pobrinuti se da se nikada ne zaboravi ni strašan potres, ni njegova najveća i nepovratna žrtva.

BAZILIKA SRCA ISUSOVA

Davne 1902. godine dovršena je u središtu Zagreba velebna isusovačka crkva posvećena Presvetom Srcu Isusovu, koja će 1941. od pape Pija XII. dobiti počasni naslov „basilica minor“ i biti prozvana „nacionalnim svetištem“. Godine 1977. osnovana je i župa Srca Isusova, čime postaje i župnom crkvom. Druga je po veličini crkva u Zagrebu i među većima u Hrvatskoj. U kulturnoumjetničkom smislu vrstan je primjer neobaroknog crkvenog graditeljstva. Vjernički, Bazilika je od početka svojeg postojanja središte žive Crkve i okupljalište mnogih vjerničkih skupina, od zborova do raznih udruga, zaklada i sl. Emocionalno, mnoge uz Baziliku veže neka primljena milost po molitvi, sakramenti krštenja, potvrde, vjenčanja, svetog reda, a tisuće su u njezinim ispovjedaonicama doživjeli pomirenje s Bogom. Ivan Merz, mladi laik, zavjetovao se na vječnu čistoću i zalagao za liturgijsku obnovu te aktivno radio na odgoju hrvatske mladeži. U Bazilici se nalazi njegov grob. Bazilika je također u katergoriji zaštićenog kulturnog dobra.

Bazilika Srca Isusova prima molitelje u svoje okrilje od 15. prosinca 1902. godine i od toga dana se u njoj svakodnevno slavilo bogoslužje, sve do 22. ožujka 2020., kad je teško stradala u jakom potresu. Svećenici iz zajednice nastavljaju s misnim slavljima u dvorani pastoralnog centra, ali svima je stalo da se i sama Bazilika što prije obnovi za slavljenje sakramenata, blagdana i da sve bude kao prije. Obnova monumentalne građevine je trajan projekt: bila je u tijeku i prije potresa. Međutim, s obzirom na stanje poslije potresa, postala je urgentnija i složenija, opterećena uz to narušenom statikom i razrušenim svodom koji nalikuje otvorenoj operaciji srca koja je u tijeku.

ANAMARIJA CAREVIĆ

Anamarija Carević bila je sestra, kćer i prijateljica kakvu bi svatko poželio imati. Vijest o njezinoj smrti odjeknula je Hrvatskom dan poslije potresa kao bolan krik i najveća i nepopravljiva posljedica. Svatko tko je izgubio krov nad glavom, tko se bojao za vlastiti život tih desetak sekundi, postao je svjestan koliko je bogat unatoč gubitku i koliko je mogao više izgubiti. Dokle god se brojila samo materijalna šteta, bilo je podnošljivije, iako bolno. Anamarija je bila župljanka župe u Palmotićevoj. Revna moliteljica krunice, sviračica u crkvi na tamburici, angažirana na svim crkvenim aktivnostima koje su bile primjerene njezinoj dobi. Teško je onima koji su je pratili cijeli njezin život shvatiti da je više nema: obitelji, prijateljima, svećenicima, časnoj sestri koja ju je vjernički pratila… Osnivanjem Zaklade koja nosi njezino ime veliki broj mladih upoznat će se s njezinim životom, koji svima može biti uzor.

Kontakt Zaklade „Anamarija Carević“: Ivana Mišetić, tajnica, 095/3784-789

Podatci za uplatu donacije (račun Zaklade):

HR7823900011101186505, HPB, opis plaćanja obavezno upisati: donacija

https://zaklada-anamarija-carevic.hr