MrzljakFoto: IKA
Na susretu s predstavnicima medija javnosti je u petak 30. ožujka predstavljena uskrsna poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka.

Na susretu, održanom u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu, najprije je prikazana prethodno snimljena poruka u suradnji Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije i Varaždinske televizije, koja će u odgovarajućim oblicima biti dostavljena na objavu svim medijskim kućama. U nastavku susreta biskup Mrzljak poručio je kako je bitno istaknuti da Uskrs nije samo jedan od mnogih blagdana, nego najvažniji blagdan koji u životu kršćana ima posebno mjesto kao svetkovina nad svetkovinama. Naglasio je kako je izuzetno važna priprava za proslavu tog blagdana, kao i proslava samog blagdana koja se ne može ostvariti ukoliko se ne promišlja o značenju i temeljnoj biti te svetkovine. Za kršćane se priprava i proslava ne smiju sastojati samo od onoga što danas uglavnom svjetovni mediji nude i ističu, a to su različite popratne izvanjske tradicije i običaji. Bilo bi pogrešno kada bismo se kao kršćani zaustavili samo na vanjskom i sporednom, a ne bismo tu najveću svetkovinu proslavili u crkvenom molitvenom i euharistijskom zajedništvu vjere u Krista uskrsnuloga i živoga, rekao je biskup Mrzljak, te svim predstavnicima medija zaželio blagoslovljene uskrsne blagdane.

U uskrsnoj poruci biskup Mrzljak ističe kako Isusovo uskrsnuće nadilazi povijest i postaje događaj spasenja, postaje otajstveni događaj Božje ljubavi prema čovjeku, te dodaje kako vjerovanje i prihvaćanje te istine traži i naše životno opredjeljenje. Biskup podsjeća da je papa Benedikt XVI. proglasio Godinu vjere koja će započeti u listopadu ove godine na spomen početka II. vatikanskog sabora prije 50 godina. Jedan je od plodova tog sabora također Katekizam Katoličke crkve, čije se 20. obljetnice spominjemo i podsjećamo da Katekizam ističe kako je vjera osobni čin svakoga od nas, ali nije osamljen čin jer vjernik živi s drugima i pozvan je vjeru prenijeti drugima. Stoga i ove godine zajedno slavimo Vazmeno otajstvo, tj. muku, smrt i uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista, ističe biskup Mrzljak te dodaje da i Katekizam podsjeća da Vazam nije jednostavno jedan blagdan među ostalima, nego blagdan nad blagdanima.

Na kraju poruke zaželio je da se uz sve vrlo lijepe i drage popratne sadržaje, koji prate blagdan Uskrsa, pokuša u središte staviti svoju osobnu i zajedničku vjeru, učvrstiti je i obnoviti. Učinit ćemo to na poseban način u Vazmenoj noći u kojoj svijeća označava i trajni hod za Isusom koji je “Put, Istina i Život” i u kojem “živimo, mičemo se i jesmo”, poručio je biskup Mrzljak te zaželio da Uskrsli Gospodin podari svima čvrstu vjeru, ustrajnu nadu i djelotvornu ljubav.(ika/bitno.net)