Sabor

Ceremonija posljednjeg ispraćaja preminulog predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema održana je u četvrtak 4. listopada u podne na Gradskom groblju Mirogoj. Nakon obraćanja predsjednika Vlade Zorana Milanovića i predsjednika Republike Ive Josipovića sprovodne obrede predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, uz župnika župe sv. Roka u Koprivničkim Bregima Josipa Košćaka i župnika župe Marije pomoćnice na Knežiji don Ivana Stojanovića, SDB.

Ispred mrtvačnice biskup Gorski je obitelji i svima nazočnima koji su u preminulom Borisu izgubili dragu i voljenu osobu u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića izrazio iskrenu kršćansku sućut. “Okupljeni oko tijela preminulog Borisa želimo izvršiti njegovu posljednju želju i našu kršćansku obvezu, da ga kao brata u vjeri koji je pomiren s Bogom u sakramentu pomirenja ispratimo u vječnost”, rekao je biskup Gorski.

Nad otvorenim grobom biskup Gorski istaknuo je kako „pred tajnom smrti nismo sami, s nama je snagom vjere Isus Krist. Njegove riječi u evanđelju “Ja sam uskrsnuće i život tko vjeruje u me, ako i umrije živjet će” ohrabruju nas i tješe u trenucima rastanka od dragih osoba”.

“Ovdje osjećamo kako smo zapravo braća i sestre, ljudi podložni zakonu tjelesne propadljivosti i samo putnici na prolazu zemljom prema domovini gdje smrti više nema. I nije ta domovina, nebo, iluzija. Ta Krist je za nju dao život, svojom smrću otvorio je vrata smrti, svojim uskrsnućem donio nadu vječnosti”, rekao je biskup Gorski te podsjetio kako na tom putovanju „za svakoga od nas ima njegov put, i premda su nam putovi tako različiti na kraju svi vode do jedine osobe, Boga Oca koji unatoč svih naših lutanja, raširenih ruku čeka povratak svoje djece”.

„Ne, nismo izgubljeni u tami kozmosa, nismo plod slučaja, imamo jasan cilj i smisao postojanja Boga koji je naše počelo i ušće u koje se ulijeva rijeka našeg života. Kada se na tom putovanju svi ljudski dani sažmu u jedan jedini čas, pogled na naše zemaljsko trajanje, na završetak života i njegov smisao, poprima sasvim drugo značenje. U tom trenutku preostaju nam samo dvije mogućnosti: odlazak za svagda u tamu ili prihvaćanje ponuđene ruke svemogućega Boga”, rekao je biskup te istaknuo kako je ta temeljna opcija redovito zbir, logični završetak mnogih tisuća životnih opcija, ili pak trenutak posebne Božje milosti, dobrote Božje spram čovjeka koji ga iskrene duše traži.

„Tako smrt skida sva naša lica koja nosimo za javnost, i ogoljena od svih maski stavlja pred Božje lice u svoj jednostavnosti i istini. Odjednom više ništa ne znače ni titule, funkcije, ni posjedovanje, postoji samo čovjek u trajnoj odgovornosti svojih čina u čistoj istini odnosa koje je gradio s ljudima i Bogom”, rekao je biskup.

„Premda žalosni zbog gubitka, tješi nas vjera u kojoj je Gospodin našao Borisa i Boris je našao Gospodina. Vjera koju je kao klicu baštinio od svoje majke, a koja je u svoje vrijeme, u patnji donijela rod. „Pa da mi je i dolinom smrti proći zla se ne bojim jer ti si sa mnom”; duboki izričaj vjere starozavjetnog psalmista izričaj je i naše vjere u Kristovo i naše uskrsnuće. U toj vjeri danas u vječnost pratimo našeg brata Borisa zahvalni za dobro koje je činio, izručujemo ga Božjem milosrđu i dobroti, molimo za oproštenje njegovih grijeha, molimo da mu dobro nagradi dobrim, a ljubav ljubavlju”, rekao je biskup Gorski.

Predsjednik Hrvatskog sabora pokopan je uz najviše vojne počasti. Misa zadušnica je u petak 5. listopada u 17 sati u župnoj crkvi sv. Roka u Koprivničkim Bregima. (ika/bitno.net)