Nadbiskupski ordinarijat u Zadru danas je objavio priopćenje za javnost koje donosimo u cijelosti:
Redakcija Zadarskog lista u srijedu 14. ožujka u svom je dnevniku objavila tekst sljedećeg naslova: “Nadbiskup Puljić pokrenuo istragu protiv dugogodišnjeg bibinjskog svećenika / Don Nedjeljko Ivanov u dvadeset godina zlostavljao više od sto bibinjskih dječaka?!” Novinarka Marija Knežević za tu je prigodu kontaktirala redakciju emisije HTV-a Osmi kat u kojoj je početkom veljače Josip Lisica govorio o navodnom zlostavljanju od strane jednog svećenika Zadarske nadbiskupije u župi Bibinje. Knežević je kontaktirala i Nenada Bugariju u Pitsburghu koji potvrđuje iskaze Lisice. Za svog pohoda New Yorku uz Stepinčevo u veljači ove godine, zadarski nadbiskup Želimir Puljić osobno je susreo Bugariju koji je želio nadbiskupu izložiti s čime raspolaže u vezi svećenika Nedjeljka Ivanova (72) koji je umirovljeni svećenik i živi u Svećeničkom domu u Zadru.
Na traženje novinskih redakcija, u srijedu 14. ožujka Nadbiskupski ordinarijat u Zadru izdao je priopćenje sljedećeg sadržaja:
“Nije uobičajeno ulaziti u detalje procesa koji traje, niti davati priopćenja o slučaju koji se vodi pred crkvenim sudištem. Ipak, budući da su se u medijima javili sami svjedoci i progovorili o tome, Tiskovni Ured Zadarske nadbiskupije priopćuje da je njihova svjedočanstva zadarski nadbiskup Želimir Puljić dostavio Kongregaciji za nauk vjere koja je nadležna za takve slučajeve. Stranke su upozorene na težinu i odgovornost njihovog svjedočenja, a istinitost iskaza da potkrijepe zakletvom na Sveto pismo. O postupku pred spomenutom Kongregacijom upoznat je i svećenik Nedjeljko Ivanov. Njemu je nadbiskup izdao dekret, 20. veljače 2012. g., kojim mu ‘zabranjuje ispovijedati i odlaziti na župe’ dok proces traje.
U srijedu, 14. ožujka 2012. g. u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru održan je redoviti mjesečni susret svećenika Zadarske nadbiskupije na kojem ih je nadbiskup Puljić informirao o tom slučaju. Zamolio ih je neka u svoje molitve uključe brata po svetom redu. Posebice ih je potaknuo da budu ljudski i kršćanski blizu onima koji se tuže da još pate od zadobivenih trauma iz djetinjstva. Neka ih ovo sveto korizmeno vrijeme ispuni potrebnim mirom i oslobodi im dušu od osjećaja mržnje i nepovjerenja prema Crkvi Kristovoj.
I u ovoj prigodi mons. Puljić, kao pastir Crkve zadarske, ponovio je da oštro osuđuje svaki slučaj pedofilije u bilo kojoj skupini se dogodio. Nadbiskup izražava duboko žaljenje zbog patnje onih koji su pretrpjeli takva nasilja, posebice za one slučajeve koje su počinili svećenici. U duhu posluha i vjernosti papi Benediktu XVI. i mjerodavnim tijelima u Rimu, nadbiskup podržava beskompromisno nastojanje da se rasvijetle takvi slučajevi, kako zbog žrtava nasilja, tako i zbog dobra i ugleda same Crkve. Konačno i zbog pravednoga pravorijeka prema onima koji su ih počinili. Jasno, uvijek s pravnom klauzulom da nitko nije kriv dok se ne dokaže”, stoji u priopćenju Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru.

Bitno.net