Kardinal Bozanić izrazio je radost što vjernici Zagrebačke nadbiskupije u zajedništvu sveopće Crkve, a u širem okviru nove evangelizacije, mogu biti dionici traženja novih oblika zauzetosti i raspirivanja novog žara u naviještanju i svjedočenju vjere.

Pismo

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je pismo vjernicima svoje nadbiskupije prigodom održavanja inicijative Misije u gradovima (Missio Metropolis) tijekom korizme. Ovogodišnja će korizma za hrvatski glavni grad i Zagrebačku nadbiskupiju imati posebno značenje jer je Zagreb uključen u inicijativu Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije nazvanu Misije u gradovima, kojom je obuhvaćeno dvanaest europskih gradova.
Kardinal Bozanić izrazio je radost što vjernici Zagrebačke nadbiskupije u zajedništvu sveopće Crkve, a u širem okviru nove evangelizacije, mogu biti dionici traženja novih oblika zauzetosti i raspirivanja novog žara u naviještanju i svjedočenju vjere.
Najavljujući molitvene i druge susrete koji će se održati u sklopu ove inicijative, kardinal je istaknuo da će korizma biti naročito bogata susretima u zagrebačkoj prvostolnici, crkvi-majci Nadbiskupije. Tako je kardinal Bozanić odlučio svake korizmene nedjelje navečer susresti se s mladima cijele Nadbiskupije oko oltara Gospodnjega, slaveći s njima euharistiju. Ti će susreti sadržavati i prigodnu katehetsku riječ mladima.
Osim susreta s mladima, održat će se susreti i s drugim skupinama. Svakoga će utorka jedan od pomoćnih biskupa u prvostolnici predvoditi euharistiju te poticajnom i poučnom riječju obratiti se sljedećim skupinama: zaručnicima (mons. Mijo Gorski); vjeroučiteljima, katehetama i prosvjetnim djelatnicima (mons. Ivan Šaško); sportašima (mons. Mijo Gorski); braniteljima (mons. Ivan Šaško); medicinskom i zdravstvenom osoblju (mons. Valentin Pozaić).
Kardinal će se tijekom korizme susresti i s redovnicama (15. ožujka), te s katekumenima (29. ožujka). Organizirat će se i poseban susret s umjetnicima (27. ožujka) te prigodom Svjetskoga dana društvenih komunikacija i s medijskim djelatnicima.
Utorkom i petkom će u katedrali prije večernje mise biti pobožnost križnoga puta. No, petkom, prije te pobožnosti (u 17 sati) bit će slavlje pokorničkog bogoslužja, zajednička priprema za ispovijed s ispitom savjesti. Redovito klanjanje za duhovna zvanja pred Presvetim oltarskim sakramentom, nakon večernje mise četvrtkom, nosit će pečat i ove inicijative.
Kardinal je pozvao vjernike da se srijedom navečer (u 19 sati) odazovu na zajedničko čitanje Evanđelja po Marku u prvostolnici. “Slušanje Božje riječi važna je sastavnica korizmenog hoda. To je ujedno lijepo iskustvo da se posvijesti da se na različitim jezicima diljem Europe čita isto Evanđelje, ponire u isti sadržaj, uzajamno očituje jedinstvo i potpora. Radosna je vijest riznica odgovora na sva najvažnija ljudska pitanja, u svim životnim prilikama i neprilikama. Želja nam je da ljudi iz različitih zvanja i životnih okolnosti, posebice predstavnici raznovrsnog društvenog iskustva budu čitači te evanđeoske riječi. Božja je riječ prisutna i u svim ostalim susretima, kao nosiva i kao prenošena s naraštaja na naraštaj. Ona nam otkriva najdublje značenje koje usmjerava vjerodostojnost svjedočanstva”, pojasnio je kardinal.
Ističući da se na poseban način ovu korizmu u Zagrebu željelo povezati s hrvatskim blaženikom Alojzijem Stepincem, kardinal je najavio da će se utorkom i petkom, u određenim župama unutar pojedinoga dekanata u gradu Zagrebu, vjernici okupljati na molitvu oko istoga onog križa što ga je blaženi Alojzije nosio u Svetoj zemlji, na hodočašću 1937. godine. “Tako ćemo tim Kristovim znakom pobjede, s obilježjem Stepinčeva života, zagrliti Zagreb, noseći sve naše potrebe i nakane. Povezat ćemo na taj način hod od Pepelnice u prvostolnici do Cvjetnice na Ksaveru, gdje ćemo se okupiti na pobožnost križnog puta. S križem i pred križem zajedno želimo moliti i dublje otkrivati Krista, koji poziva na obraćenje, na brigu za naše bližnje, na sućut i zauzetost za dobro. Prisutnost i vidljivost križa u izvanjskom hodu sve nas poziva na obraćenje i svjedočenje Krista u obitelji i društvenom životu”, poručio je kardinal.
Ističući da posebnosti ove korizme u prvostolnici trebaju imati odjeka i u župnim zajednicama Nadbiskupije, kardinal je pozvao župne i druge zajednice da se u korizmeno vrijeme pripreme za susret s Bogom. Potaknuo je da se i u župama organizira čitanje Evanđelja po Marku, u skladu s prilikama i mogućnostima.
Mlade iz svih dijelova Nadbiskupije kardinal je pozvao da dođu na zajedničko vjerničko druženje, u ozračje molitve i pjesme koja daje snagu i dodatno ih priprema za svibanjski susret mladih u Sisku. (ika/bitno.net)