Kongregacija za obrede Svete Stolice 1788. g. potvrdila je autentičnost Svetog trna i odredila da ga se svake godine javno časti 4. svibnja. Na taj dan, procesija s relikvijom Svetog trna bez prekida se održavala do 1946. g. kada su to onemogućile komunističke vlasti.

Foto: Ines Grbić

Na svečanom misnom slavlju na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 24. studenoga u zbornoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu potpisana je svečana Povelja o suradnji u javnom čašćenju relikvije Svetoga trna našega Gospodina Isusa Krista između predstavnika samostana benediktinki sv. Margarite u Pagu i Hrvatske magistralne delegacije Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga.

Misno slavlje predvodio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije kao delegat zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića. Povelju o suradnji na kraju mise potpisali su s. Bernardica Badurina, opatica paškog benediktinskog samostana sv. Margarite, i Claude Grbeša, magistralni delegat Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga za Hrvatsku, o 700. obljetnici utemeljenja ženskog benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu. Za stolom na desno od glavnog oltara u prezbiteriju paške zborne crkve, pokraj stijega vatikanske zastave, potpisnici su za vrijeme potpisivanja dva primjerka Povelje, za paški samostan i hrvatsku Magistralnu delegaciju, bili u pratnji generala Jeana Marie Fugerea, namjesnika Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga za Francusku.

Prije njezina potpisivanja, tekst Povelje na čijoj se pergameni nalazi prizor paškog relikvijara Svetoga trna, pročitao je za ambonom paški sin mr. don Dario Tičić, župnik župe Uznesenja BDM u Zadru. U Povelji se opisuje razlog tog čina – autentična relikvija, Sveti trn iz trnove krune koja je bila na raspetom Isusu. Trnova kruna se nalazi u pariškoj katedrali Notre-Dame i njezini su čuvari francuski vitezovi Svetoga groba jeruzalemskoga. U Povelji se navodi da paške koludrice Sveti trn u svom samostanu u Pagu brižno čuvaju šest stoljeća i to će činiti i ubuduće. Trn je 1435. g. donesen iz Svete Zemlje u paški benediktinski samostan sv. Margarite i od te godine relikvija je s velikom pobožnošću čašćena u Pagu. Kongregacija za obrede Svete Stolice 1788. g. potvrdila je autentičnost Svetog trna i odredila da ga se svake godine javno časti 4. svibnja. Na taj dan, procesija s relikvijom Svetog trna bez prekida se održavala do 1946. g. kada su to onemogućile komunističke vlasti. Nakon 74 godine neodržavanja procesije sa Svetim trnom u Pagu, javno čašćenje Svetoga trna obnovljeno je 4. svibnja 2019. u prisutnosti hrvatskih vitezova Svetog groba jeruzalemskoga.

Foto: Ines Grbić

“Nastavljajući tradiciju svojih predšasnika u Viteškom redu Svetoga groba jeruzalemskog koji su i po cijenu života čuvali i branili Isusov grob, utječući se zagovoru svojega zaštitnika, Kristova viteza bl. Alojzija Stepinca, potpisivanjem ove Povelje hrvatski vitezovi Svetoga groba odazivaju se pozivu paških benediktinki na suradnju, prihvaćajući obvezu da najmanje dvojica hrvatskih vitezova svake godine u svibnju, u ulozi počasnih čuvara, sudjeluju u javnom čašćenju relikvije Svetoga trna, spominjući se tako na poseban način Muke Gospodina Isusa Krista”, pročitao je don Dario u tekstu svečane Povelje.

S. Benedikta Halilović, priora paškog benediktinskog samostana, rekla je da će potpisivanje Povelje potaknuti produbljivanje pobožnosti Svetoga trna i svima otvoriti mogućnost da se još dublje i skrušenije mole ispred Svetog trna.

“Sveti trn je pogotovo nama koludricama itekako veliki i dragocjeni znak. Pred njim i s njim proživljavamo u svojoj molitvi i razmatranju što je sve Gospodin morao na sebi trpjeti za naše ljudsko spasenje“, rekla je s. Benedikta, istaknuvši da je Trnova kruna izuzetni predmet mučeništva, podsjetnik što je sve, koje napasti i sve grijehe cijelog čovječanstva, Isus Bogočovjek morao pretrpjeti.

Foto: Ines Grbić

“Kad govorimo o Trnu koji je bio na Isusu, radi se o glavi, a onda se radi o grijehu uma. Preko uma dolaze svi grijesi, pa se manifestiraju u čin. Oholost je koštala pale anđele i prve ljude jer su bili nagovoreni, slušali su Napasnika, tamu, da možemo biti kao Bog. To su prihvatili i čovječanstvo se urušilo u smislu grijeha. Kristova kruna nas može izbaviti iz toga, da se prisjetimo da je Krist taj koji je sve to otkupio. Krist je kralj i pod trnovom i pod slavnom krunom. On je uvijek Kralj. Zato smo htjeli potpisati Povelju na svetkovinu Krista Kralja. Isus Krist je kralj uvijek, kao raspeti i uskrsli. Isus je uvijek kralj, kad trpi i kad je u svojoj slavi.”

Povjesničar dr. Miroslav Granić inicijator je povezivanja benediktinki i vitezova Svetoga groba jeruzalemskog i supoticatelj da se obnovi javno štovanje Svetoga trna: “Potpisivanje Povelje nije finale, nego završnica uvodnog dijela koji nas vodi u veliko štovanje i širenje kulta Svetog trna u Pagu“, rekao je dr. Granić, istaknuvši da je dolazak francuskog namjesnika Viteškog reda veliko priznanje za našu domovinu Hrvatsku, za Katoličku Crkvu u Hrvata, za Zadarsku nadbiskupiju i posebno za paške benediktinke i grad Pag gdje se Sveti trn čuva.

Foto: Ines Grbić

U misi je sudjelovao Gari Cappelli, ministar turizma RH: “Svojim dolaskom želim dati podršku u ime Vlade RH. Ministarstvo želi pomoći u širenju štovanja te relikvije, upoznavanja njezine vrijednosti sa svijetom. Sveti trn je nadasve vjerska, duhovna vrijednost, ali to je dio i bogate cjelokupne hrvatske kulturne baštine. Sveti trn možemo pažljivo promicati i u sklopu naše turističke ponude za sve ljude dobre volje koji će relikviju htjeti doći vidjeti u Pag i pred njom se pomoliti.”

Čestitao je i svim sudionicima na darivanju te relikvije javnosti rekavši da Pag u tome ima veliku priliku.

Okupljeni su mogli dati dobrovoljni prilog za pomoć kršćanima u Svetoj Zemlji te je i na taj način taj svečani događaj povezao Pag i Jeruzalem, Hrvatsku i Svetu Zemlju, u duhu s kolijevkom gdje je u mučeništvu nicala Majka Crkva i gdje je otkupljenje svijeta podnio Krist Kralj svega stvorenja.

*Pročitajte više: FOTO Jeste li čuli za Čudo Svetog Križa u Pagu? Prokrvario je prije više od 600 godina

Zadarska nadbiskupija | Bitno.net