U svibnju se obilježava 180. rođendan Papinskog djela svetog djetinjstva i tom prigodom na poticaj Međunarodnog tajništva Djela u Rimu te u suradnji s drugim nacionalnim upravama svijeta, Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj organiziraju “Šareni natječaj za male misionare, velike umjetnike”.

“Pozivamo djecu i mlade da se izraze bojama i crtežom ispričaju što za njih znači da je nešto PAPINSKO? Što za njih znači Papinsko djelo sv. djetinjstva? I papu Franju zanima čuti što kažu djeca, a zanima i naše misionare i misionarke”, poručuju organizatori.

Natječaj će trajati do 15. ožujka 2023., nakon čega će kreativni tim odabrati najkreativniji rad i poslati u Međunarodno tajništvo Djela u Rimu. Svi sudionici dobit će zahvalnice i uspomenu na 180 godina Papinskog djela sv. djetinjstva, a najkreativniji rad dobit će na dar set igara „Veseli kilometri“. Pristigli radovi bit će dio uspomene povodom obilježavanja 180 godina Djela, ali i dio dara misionarima koji dolaze na 33. Susret misionara Crkve u Hrvata.

Svoje crteže uz kratak komentar/opis što djetetu znači PAPINSKO treba poslati u jpg/png formatu na email: missio.croatia@misije.hr do 15. ožujka 2023. Pobjednik će biti proglašen 23. ožujka, a konačna objava najkreativnijeg crteža i opisa od svih pristiglih radova bit će u Rimu 19. svibnja 2023.

Djelo sv. djetinjstva najstarija je i najveća organizacija djece u svijetu i 1843. godine osnovao ga je mons. de Forbin-Janson, biskup Nancyja. Od svog početka ima podršku i zaštitu Svete Stolice i brzo se širilo biskupijama Francuske te drugih zemalja Europe i Amerike. 1922. primilo je službeni naziv “Papinsko”.

Najvažnija zadaća Papinskog djela svetog djetinjstva ili Misionarskog djetinjstva od osnutka do danas je pomoći djeci i mladima da rastu u vjeri, prijateljstvu s Isusom i da budu njegovi svjedoci u društvu, da se otvore ljubavi prema Bogu i dijele tu ljubav s drugima te da u dječjim srcima njeguju podršku misionarima. To se događa u misijskoj, duhovnoj i materijalnoj suradnji.

Svi zahtjevi za potporu djeci iz raznih misionarskih zemalja stižu u Međunarodno tajništvo Djela u Rimu. Svi projekti financiraju se iz Općeg fonda solidarnosti, velike štedne kasice u koju se slijevaju darovi sve djece svijeta, a na raspolaganju je papi. Na taj način djeca pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija.