Zajedničko zasjedanje biskupa dodatan je znak jedinstva Katoličke crkve u RH i BiH

BiH

Rijetko kada je Vatikan uputio tako dramatičan apel za spas jednoga naroda – Hrvata kao što je učinio pred zasjedanje Biskupske konferencije BiH i Hrvatske koja je jučer počela u Sarajevu. Poruku Svetoga Oca biskupima je uputio državni tajnik njegove svetosti pape Benedikta XVI. Kardinal Tarcisio Bertone. U poruci je posebno naglašena važnost borbe za opstanak Hrvata u BiH koji je, kako se navodi ključan za cijeli katolički narod. Biskupe BiH i Hrvatske se poziva na jedinstvo, zajedništvo kako bi pomogli Hrvatima u BiH. Katolička vjera kako se navodi u poruci riskira da posve nestane iz BiH za koje desetljeće, jer broj katolika u BiH se ne prestaje smanjivati. O ugroženosti hrvatskoga naroda posljednjih se godina moglo dosta čuti, gotovo da nema niti dana da se primjerima ne pokazuje kako se Hrvate u BiH sustavno obespravljuje. Bez pomoći u institucijama, opstuirani u povratku, nezaposlenost koja tjera mlade Hrvate da život nastave u tuđini, politička nepravda i gaženje izborne volje u Federaciji BiH… Za Hrvate u BiH konstitutivnost je ostala na papiru, godinama su bez jednakih prava kao druga dva naroda. Kardinal, biskupi, hrvatski političari… glas o nejednakopravnosti poslali su tako daleko i bolno da se vapaj čuo, izgleda i snažno odjeknuo u Vatikanu.

Zajednička odgovornost

Pismo-poruku koju je kardinal Tarcisio Bertone uputio za 14. zajedničko zasjedanje Biskupskih konferencija Hrvatske i BiH prenosimo u cijelosti:

Draga subraćo u biskupstvu, u prigodi 14. zajedničkog zasjedanja Biskupskih konferencija Hrvatske i BiH, drago mi je prenijeti vama i vašim suradnicima srdačan pozdrav Svetog Oca Benedikta XVI. Ovo zajedničko zasjedanje jest dodatan znak jedinstva Katoličke crkve u Hrvatskoj i BiH. Radi se o jedinstvu koje čini ne samo affectio collegialis, nego i zajednička vizija uloge, odgovornosti i djelovanja Crkve. Ono se hrani istom odanošću Svetom Ocu, iskrenom crkvenom obvezom pred izazovima s kojima se hrvatski narod treba sučeliti u regiji, i također primjernim interventima solidarnosti prema najsiromašnijim i najpotrebnijim društvenim slojevima. U tom kontekstu kolegijalnoga služenja narodu Božjemu, siguran sam da će na zasjedanju dužna pozornost biti dana teškom pitanju budućnosti katoličkoga naroda u BiH, sa svrhom da se programiraju zajedničke pastoralne linije. Nažalost, kao što dobro znate, podaci su alarmantni: od oko 800.000 katolika u 1991. godini prešlo je na oko današnjih 440.000; u mnogim župama ostali su samo malobrojni starci; prema godišnjim statistikama biskupijskih kurija, broj katolika se ne prestaje smanjivati.

Uzroci ove žalosne pojave su poznati: rat iz ‘90. godina prouzročio je teške gubitke u ljudskim životima i u crkvenim strukturama; izbjeglice se nisu vratile u broju kojemu se nadalo; teška ekonomska situacija prisiljava mnoge mlade da napuste zemlju, posebice zbog nedostatka posla. A postoji još jedan zabrinjavajući element koji se odnosi na opadanje stope nataliteta i posljedičan demografski pad. Zato se može dobro razumjeti zebnja biskupa BiH za svoje zajednice, koja je ponovno izražena u njihovu Pastoralnom pismu od prošlog 8. prosinca: ustvari, posebno u nekim područjima, katolička vjera riskira da posve nestane za koje desetljeće. Težina situacije zahtijeva da vi, kao pastiri i prvi odgovorni naroda Božjega u toj regiji, zajedničkim dogovorom intenzivirate svoje zauzimanje za budućnost Crkve u BiH. Mora se boriti protiv malodušnosti i rezignacije i mora se ohrabriti osobno uključivanje u pitanje preživljavanja.

Kolegijalno razmišljanje

Potrebno je također potruditi se i poboljšati uvjete života svih stanovnika, osobito mladih koji trebaju radna mjesta da bi mogli ostati u BiH. Da bi se ostvarili ovi važni ciljevi, Crkva neće propustiti surađivati s civilnim vlastima i sa svim osobama dobre volje.

Sveti Otac želi da kolegijalno razmišljanje biskupa dviju Biskupskih konferencija doprinese nadahnjivanju korisnih inicijativa, kako bi se učinilo da hrvatski narod nastavi vršiti svoje crkveno poslanje u BiH i nudi svoj dragocjen doprinos za društveni život zemlje. U tu svrhu, On molitvom prati rad zasjedanja i – zazivajući za sudionike obilje darova Duha i majčinsku zaštitu Marije, Majke Crkve – srdačno dijeli vama, poštovana subraćo, i vašim suradnicima poseban apostolski blagoslov. Sa svoje strane, vrlo rado se pridružujem željama Svetog Oca i sve pozdravljam bratski u Gospodinu, navodi se u pismu-poruci koje je uputio državni tajnik pape Benedikta XVI. Kardinal Tarcisio Bertone biskupima u BiH i Hrvatskoj.

Papa pozvao i biskupe iz RH da pomognu Hrvatima u BiH

Na misnom slavlju sinoć u katedrali Srca Isusova u Sarajevu euharistiju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a prigodnu propovijed uputio nadbiskup Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Prigodnu riječ na kraju misnog slavlja uputio je apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Alessandro D’Errico. – Zahvaljujem Bogu za radost koju mi je dao da sudjelujem na ovoj euharistijskoj liturgiji, koja vidi ovdje okupljene kardinale, nadbiskupe i biskupe hrvatske regije. Kao papinski predstavnik, uistinu sam zadovoljan što vidim ovdje okupljene ne samo kardinala Puljića, predsjednika Biskupske konferencije i biskupe BiH nego također kardinala Bozanića, nadbiskupa Srakića i biskupe Hrvatske biskupske konferencije. To je dodatan znak jedinstva hrvatske Crkve. Naša je nada da ona može ohrabriti jedinstvo cijelog hrvatskog naroda, u zajedničkom odolijevanju složenim pitanjima s kojima se suočavamo, ovdje kao u Hrvatskoj, unutar i izvan područja naših kršćanskih zajednica.

– Gledajući unatrag na hod što je Božji narod koji je u hrvatskoj regiji ispunio od zadnjeg zajedničkog zasjedanja 24. siječnja 2011., u molitvenoj atmosferi ove euharistijske liturgije, ponovno sam razmišljao o nekim izvanrednim milosnim događanjima, koje smo imali radost živjeti zajedno, proteklih mjeseci: apostolski put Svetog Oca u Hrvatsku, proglašenje blaženim Drinskih mučenica u Sarajevu, osnivanje Vojnog ordinarijata za BiH, imenovanje novih biskupa ovdje i u Hrvatskoj. Pored ovih događanja od povijesne važnosti, zabilježili smo također mnoge druge pohvalne inicijative, i ritam uvijek intenzivnih aktivnosti u našim crkvenim institucijama.

Osobno sam sve više zadivljen, zbog pastoralnog dinamizma koji mogu zaključiti u Božjoj Crkvi koja je u BiH i u Hrvatskoj. I ne prestajem ponavljati da nadasve imamo obvezu zahvaliti Vječnom Gospodaru života i povijesti, za blagoslove kojima On prati ovaj narod koji u Njega vjeruje. Ali, istodobno, uistinu sam uvjeren, da treba isto tako biti vrlo zahvalan biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i mnogim pastoralnim djelatnicima laicima, za revnost i stručnost kojom potiču hod ovog naroda.

– Zasigurno, također i ovih mjeseci nisu nedostajale poteškoće i područja sjene. Vječno se ponavlja ono što je Isus jako dobro predvidio za Svoju Crkvu, kada je upozoravao da pšenica i kukolj trebaju rasti zajedno, sve do žetve. Posebice, kako znate, ovdje u BiH suočavamo se s jako osjetljivim pitanjem, koje se odnosi na budućnost katoličke vjere u zemlji. Kako je bilo više puta ponavljano, nažalost već neko vrijeme statistički podaci koje svake godine prikupljaju biskupski uredi, nisu uopće ohrabrujući. I tako, u svojoj pastirskoj poslanici od prošlog 8. prosinca, biskupi BiH su ponovno izrazili svoju zabrinutost za situaciju, pored velikog povjerenja u djelovanje Duha Božjega koji vodi povijest.

U ovom kontekstu, trebamo biti jako zahvalni kardinalu, državnom tajniku za važnu poruku koju je, u ime Svetog Oca poslao našim, ovdje okupljenim biskupima. Kardinal Bertone je pozvao sve da daju odgovarajuću pažnju ovom “teškom pitanju“; sugerirao je programiranje zajedničkih pastoralnih smjernica s obzirom na to; i u zaključnom dijelu, ustvrdio je da Sveti Otac želi da kolegijalno promišljanje biskupa dviju Biskupskih konferencija pridonese inspiraciji korisne inicijative, kako bi hrvatski narod bio u stanju nastaviti vršiti svoje crkveno poslanje u BiH i dati svoj dragocjeni doprinos za društveni život zemlje.

– Draga moja braćo i sestre, pozivam vas da intenzivnom molitvom pratite radove ove zajedničke konferencije. Povjerimo naše želje i naše nade zagovoru Marije, Majke Crkve. Neka Ona ishodi bogatstvo blagoslova i milosti za naše biskupe, za svakog od nas, i za cijelu Crkvu Božju koja je u BiH i u Hrvatskoj, poručio je papin izaslanik, nadbiskup Alessandro D’Errico.

Večernji.ba