U Zagrebu je u organizaciji Obiteljske stranke održan Okrugli stol o medicinski potpomognutoj oplodnji. Donosimo sažetak rasprave.

Stol

U dvorani Hrvatskog katoličkog liječničkog društva u Zagrebu, u organizaciji Obiteljske stranke, 09. veljače je održan Okrugli stol o medicinski potpomognutoj oplodnji. Sudionici okruglog stola su bili prof. dr. Tonči Matulić, profesor KBF-a, mr.sc. Nikolina Ćorak, bioetičar, dr. med. Ivan Ćelić, psihijatar, Dražen Bušić, teolog i publicist i Mate Knezović, dipl. pravnik i predsjednik Obiteljske stranke.
Želja organizatora i sudionika je iznijeti relevantne informacije o ovoj temi kako bi šira javnost bila bolje upoznata o ovom vrlo osjetljivom i važnom području u društvu.

Sudionici su istaknuli da je sadašnji zakon u Hrvatskoj, iako ne dopušta zamrzavanje zametaka, već dosta liberalan. Zakonodavcu se skreće pozornost na važeće međunarodne pravne akte poput međunarodne Konvencije o pravima djeteta u kojima se izrijekom traži zaštita i poštovanje začete, a još nerođene djece.

U svijetu postoji više metoda liječenja neplodnosti koje nisu etički upitne i daju odlične rezultate u liječenju, a ne primjenjuju se u Hrvatskoj. Postoji nekoliko udruga koje čine napore i pomažu u usvajanju ovih metoda od strane službene medicine u Hrvatskoj.

Na žalost, premalo je riječi u javnosti i o uzrocima koji dovode do neplodnosti osoba. Dio uzroka leži i u osobnoj odgovornosti kao što je promiskuitetno ponašanje ili korištenje neprimjerenih kontracepcijskih sredstava.

Pojam života je znanstveni, filozofski i duhovni pojam. Tko je stoga pozvan odgovoriti kada počinje ljudski život? Iako ćemo se uglavnom složiti da začećem  nastaje novo ljudsko biće, problem nam uglavnom predstavljaju prava koja posjeduje ta nova jedinka ljudske vrste. Prava uvjetuju moralnu dopustivost ili nedopustivost praksi povezanih uz medicinsku oplodnju, zamrzavanja, uništavanja, poklanjanja ili selekcije zametaka pred implementaciju.
Čovjek nosi istu narav od početka. Kako nema promjene u naravi, nema ni stupnjevanja moralne vrijednosti, od samog početka posjeduje jednako i neotuđivo dostojanstvo.

Davor Kalinić

Glavni tajnik Obiteljske stranke, Zagreb