Framafest

Cjelodnevni susret počeo je misom u samostanskoj crkvi sv. Ante na Bistriku, gdje je framaše pozdravio domaćin fra Ivan Šarčević, a misu je predvodio fra Joso Oršolić, uz koncelebraciju više od 20 svećenika, duhovnih asistenata Frame.

Festivalski dio počeo je u 16 sati u Bosanskom kulturnom centru, a otvoren je nastupom skupine framaša iz Livna pod ravnanjem Dinke Periše, nekadašnjeg nacionalnog predsjednika Frame, koji je već dugi niz godina uključen u organizaciju Framafesta. Na početku se svima obratila i Josipa Vukoja, sadašnja nacionalna predsjednica Frame BiH, a XV. jubilarni Framafest službeno otvorenim je proglasio fra Joso Oršolić. Nastupile su Frame Brajkovići, Brestovsko, Busovača, Čitluk, Dolac, Fojnica, Guča Gora, Humac, Jajce, Kiseljak, Kočerin, Nova Bila, Osova, Podmilačje, Posuški Gradac, Rama – Šćit, Rijeka, Rumboci, Sarajevo, Široki Brijeg, Tomislavgrad i Vitez.

Izvedbe su pratili članovi žirija: fra Joso Oršolić, ravnatelj HKO Kruh sv. Ante; fra Stanko Mabić, mr. crkvene glazbe; Melisa Zerdo, profesorica glazbe; Sanja Tavić, profesorica violine i Nataša Mandić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti.

U revijalnom dijelu programa, dok je stručni žiri odlučivao o pobjednicima, nastupili su sjemeništarci iz Visokog okupljeni u bendu Gloria, te bend Novo nebo iz Zenice. Prema predloženom Pravilniku o Framafestu, dodijeljene su tri nagrade: ukupni pobjednik, najbolji tekst i najbolja koreografija.

Najprije su svi sudionici – izvođači dobili zahvalnice i statue, a potom su proglašeni pobjednici: Nagrada za najbolji tekst pripala je Frami Posuški Gradac i pjesmi “S Tobom Kriste zauvijek ostajem”, najboljom koreografijom proglašena je ona Frame Rama – Šćit za pjesmu “Pokrenimo naša srca”, a ukupni pobjednik XV. jubilarnog Framafesta je pjesma “Ti si moj smisao” Frame Jajce.

Nositelj glazbenog festivala bilo je Nacionalno bratstvo Frame BiH, dok je ovogodišnji organizator i domaćin bilo Područno bratstvo Frame Bosne Srebrene, na čelu s fra Danijelom Rajićem, područnim duhovnim asistentom i Majom Santai, područnom predsjednicom. Sljedeći, XVI. Framafest, održat će se u Mostaru a domaćin će biti Hercegovačko područno bratstvo Frame.

Prije petnaest godina, 21. studenog 1998. godine, na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, održan je prvi festival duhovne glazbe Franjevačke mladeži – Framafest. Inicijator festivala bio je fra Joso Oršolić, tadašnji duhovni asistent Frame, danas ravnatelj HKO Kruh sv. Ante. (ika/bitno.net)